Rusia pune pe lista de privatizări Compania Aeroflot

Operatorul de transport aerian Aeroflot va fi inclus pe lista companiilor care urmează să fie privatizate în Rusia, în condiţiile în care guvernul vrea să vândă participaţii de control la companii mari de stat, în următorii trei-cinci ani, a declarat ministrul de Finanţe, Alexei Kudrin.

90 afișări
Imaginea articolului Rusia pune pe lista de privatizări Compania Aeroflot

Rusia pune pe lista de privatizări Compania Aeroflot (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"După toate probabilităţile, compania Aeroflot va fi inclusă", a afirmat Kudrin la o conferinţă pentru investitori organizată de banca Rennaissance Capital, transmite Reuters.

Preşedintele Dmitri Medvedev vrea să accelereze ritmul privatizărilor pentru a reduce dominaţia statului în economie şi a cerut guvernului ca până la 1 august să extindă programul de vânzări de active.

"În următorii trei-cinci ani, trebuie să vindem participaţiile de control la toate companiile majore", a spus Kudrin.

El a arătat că este vorba de companii din sectoarele financar, petrolier, comunicaţii şi din transporturi, începând cu Sovcomflot şi Aeroflot.

În acest an, Rusia a listat 10% din acţiunile băncii de stat VTB, pentru care a obţinut trei miliarde de dolari, şi intenţionează să vândă o participaţie de 7,6% la Sberbank, pentru circa şase miliarde de dolari.

Compania de stat Sovcomflot, care operează o flotă mare de nave comerciale, este vizată pentru vânzarea a 25% din acţiuni, în acest an.

Statul rus deţine 51,17% din Aeroflot, iar banca centrală alte 11,8% din titluri.

Kudrin ţinteşte obţinerea a 30 de miliarde de dolari din privatizări, în următorii trei ani, sumă care ar putea creşte cu 25%-50%, dacă Rusia va extinde programul.

Arkadi Dvorkovici, consilier economic al lui Medvedev, a declarat că mărimea participaţiilor unor companii mari care vor fi scoase la vânzare ar putea fi majorată.

Între aceste companii, Dvorkovici a menţionat grupul petrolier Rosneft şi banca VTB.

Monopoluri precum Gazprom şi Transneft vor rămâne însă cum controlul statului, a precizat el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici