Rusia vinde aur pentru a-şi acoperi deficitul bugetar

Rusia va vinde până la 50 de tone de aur de la rezerva de stat până la sfârşitul anului, pentru a finanţa deficitul bugetar, potrivit unei surse apropiate situaţiei, prima tranzacţie de acest fel derulată de la destrămarea spaţiului sovietic la începutul anilor '90.

27 afișări
Imaginea articolului Rusia vinde aur pentru a-şi acoperi deficitul bugetar

Rusia vinde aur pentru a-şi acoperi deficitul bugetar (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

Vânzarea celor 50 de tone de aur, care reprezintă circa 1,25% din consumul anual global, va permite Rusiei să acopere primul deficit bugetar înregistrat în ultimul deceniu.

"Peste 20 de tone, dar sub 50 de tone vor fi plasate în acest an pe piaţă", a declarat sursa citată pentru Reuters, precizând că măsura vizează creşterea veniturilor la bugetul de stat.

Alte două surse guvernamentale de la Moscova au confirmat pentru Reuters decizia, însă nu au comentat cu privire la volumul ce urmează să fie vândut.

Oficial, purtătorul de cuvânt al Executivului rus a declarat că hotărârea de guvern privind vânzarea de aur nu a fost încă semnată.

Potrivit celor mai recente prognoze oficiale, deficitul bugetar al Rusiei se va plasa în acest an între 7,5% şi 7,7% din Produsul Intern Brut.

Rezerva de stat a Rusiei, Gokhran, subordonată ministerului Finanţelor, deţine alături de banca centrală stocuri de metale preţioase şi diamante, iar inventarul instituţiei este considerat secret de stat.

Potrivit unei ordonanţe de guvern adoptate la începutul acestui an, Gokhran poate vinde în 2009 metale preţioase în valoare de 44,4 miliarde ruble, echivalentul a 1,53 miliarde de dolari.

Totodată, instituţia intenţionează să cumpere circa 5 tone de aur de la producătorii ruşi, reprezentând 3% din producţia totală a Rusiei in acest an.

Rusia a fost al cincilea mare producător de aur din lume în 2008, asigurând circa 7% din producţia globală.

Aurul era cotat vineri dimineaţă la 1.061,7 dolari pe uncie (circa 37,45 dolari pe gram), în urcare cu 2% faţă de închiderea de joi de pe bursa de la New York. Astfel, la acest preţ, cele 50 de tone de aur ar avea o valoare de piaţă de 18,725 miliarde de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici