S&P a afirmat ratingul României la "BB+", cu perspectivă stabilă

Standard & Poor's (S&P) a afirmat ratingurile de credit ale României la "BB+/B" pentru monedă străină şi "BBB-/A-3" pentru monedă locală, cu perspectivă stabilă, apreciind că economia continuă să aibă un potenţial "rezonabil" de creştere, dar prosperitatea este "relativ scăzută".

303 afișări
Imaginea articolului S&P a afirmat ratingul României la "BB+", cu perspectivă stabilă

S&P a afirmat ratingul României la "BB+", cu perspectivă stabilă (Imagine: Shutterstock)

Totodată, agenţia de evaluare financiară a afirmat ratingul de transfer şi convertibilitate la "BBB+" şi ratingul de recuperare a datoriilor în valută la "3".

"Ratingurile atribuite României reprezintă un echilibru între viziunea noastră asupra potenţialului substanţial de creştere economică al ţării şi nivelului moderat al datoriei guvernamentale, factori contrabalansaţi de capacitatea administrativă limitată, prosperitatea relativ scăzută şi nivelurile ridicate ale datoriei externe", se arată într-un comunicat transmis miercuri de S&P.

România rămâne astfel pe prima treaptă a categoriei "junk" a emitenţilor cu caracter speculativ, ale căror datorii prezintă un risc ridicat. S&P a retrogradat ratingul Românei în categoria junk în octombrie 2008.

Fitch atribuie României un rating similar, "BB+", cu perspectivă stabilă, iar Moody's este singura dintre cele trei mari agenţii de evaluare financiară care acordă statului român un rating "investment grade", respectiv "Baa3", cu perspectivă stabilă.

S&P anticipează că economia românească va înregistra o revenire modestă în acest an şi se va consolida treptat începând din 2012.

"Creşterea va fi slabă pe termen scurt, din cauza continuării ajustărilor fiscale şi intenţiei populaţiei de a-şi reduce datoriile, ambii factori urmând să exercite presiuni negative asupra consumului. Cererea externă va oferi însă un impuls pozitiv investiţiilor corporative şi exporturilor. Anticipăm că deficitul de cont curent se va restrânge uşor în 2011, din moment ce cererea internă va rămâne relativ redusă, însă va creşte ulterior odată ce consumul privat se va întări", se spune în comunicat.

Perspectiva stabilă reflectă aşteptările S&P pentru continuarea procesului de consolidare a finanţelor publice, în linie cu ţintele specificate, iar noul acord stand-by va minimaliza riscul unor derapaje fiscale înainte de alegerile din 2012, anticipează agenţia.

Estimările S&P se bazează pe presupunerea că guvernul va menţine acordul stand-by pentru întreaga durată de doi ani şi că băncile-mamă ale instituţiilor de credit din România vor continua să susţină subsidiarele locale.

Dacă guvernul nu va reuşi să respecte ţintele de consolidare fiscală şi strategia de reformă structurală, sau dacă deficitle externe ale României se vor lărgi semnificativ fără o îmbunătăţire a potenţialului de creştere economică pe termen lung, ratingurile statului ar putea resimţi presiuni negative, se spune în comunicat.

Pe de altă parte, dacă guvernul va continua adoptarea reformelor structurale, construind o reputaţie de prudenţă fiscală susţinută şi menţinând stabilitatea sectorului financiar, S&P ar putea creşte ratingul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici