S&P a făcut o greşeală de 2 trilioane de dolari. Cine este angajatul Trezoreriei SUA care a descoperit eroarea

Retrogradarea ratingului SUA a pus pe jar bursele din întreaga lume, care au scăzut în linie. Puţini ştiu însă că un angajat interimar al Trezoreriei americane a descoperit o eroare de 2 trilioane de dolari în calculelele agenţiei Standard&Poora's şi a fost cât pe ce să salveze "onoarea" SUA.

3090 afișări
Imaginea articolului S&P a făcut o greşeală de 2 trilioane de dolari. Cine este angajatul Trezoreriei SUA care a descoperit eroarea

Dolari (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

După ce agenţia Standard&Poor's a informat guvernul american de intenţia de a retrograda ratingul de ţară la nivelul AA+ de la AAA, oficialii au încercat cu disperarea să înţeleagă motivele. Un angajat interimar, John Bellows, a fost cel care a descoperit, după doar câteva minute de la primirea comunicatului, faptul că S&P a comis o eroare majoră, potrivit thedailybeast.com. Astfel, calculele agenţiei arătau un deficit al SUA mai mare cu aroape 2,1 trilioane de dolari decât era acesta în realitate.

În acelaşi moment, secretarul Trezoreriei, Tim Geithner, a reacţionat virulent cerând celor de la S&P să-şi îndrepte greşeala. Agenţia de rating şi-a recunoscut eroarea, însă, a menţionat că ratingul SUA va fi oricum retrogradat. În aceeaşi seară, a fost făcut şi anunţul oficial care a adus incertitudine pe bursele din întreaga lume.

Apoi, luminile reflectoarelor s-au mutat pe Bellows şi toată lumea a încercat să afle cine este el. John Bellows este angajat interimar şi ocupă poziţia de secretar adjunct în cadrul departamentului de politici economice. După ce a observat greşeala, el a postat pe blogul personal un material acid despre greşeala agenţiei de rating. "După ce Trezoreria a identificat această eroare, S&P şi-a menţinut decizia de a coborî ratingul, pur şi simplu şi-a schimbat principiul decizional dintr-unul economic în unul politic", a arătat el.

Citeşte mai multe despre angajatul care a descoperit greşeala S&P pe www.incont.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici