S&P a retrogradat ratingul Belgiei cu o treaptă, la "AA", cu perspectivă negativă

Standard&Poor’s (S&P) a retrogradat, vineri, ratingul Belgiei cu o treaptă, de la nivelul "AA+" la "AA", cu perspectivă negativă, din cauza amplificării riscurilor la adresa finanţelor ţării.

291 afișări
Imaginea articolului S&P a retrogradat ratingul Belgiei cu o treaptă, la "AA", cu perspectivă negativă

S&P a retrogradat ratingul Belgiei cu o treaptă, la "AA", cu perspectivă negativă (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Ratingul pentru datoriile pe termen scurt a fost menţinut la "A1+", se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Retrogradarea ratingului reflectă creşterea riscurilor de finanţare şi a probabilităţii ca sectorul financiar belgian să aibă nevoie de sprijin guvernamental.

Datoriile generale guvernamentale nete sunt aşteptate să ajungă la circa 93% din PIB la sfârşitul acestui an, iar sprijinul pentru sectorul financiar ar putea urca ponderea datoriilor la peste 100% din PIB, potrivit S&P.

Agenţia atrage atenţia asupra poziţiei bugetare a guvernului şi a probabilităţii mari de încetinire a creşterii economice, având în vedere procesul de restrângere a credităţii în sectorul financiar european.

Cu o pondere a exporturilor de 80% din PIB, Belgia este una dintre cele mai deschise economii din zona euro şi foarte expusă la scăderea cererii externe.

S&P a menţionat totodată şi problema capacităţii guvernului de a reacţiona la posibilele presiuni economice interne şi externe, care este constrânsă de eşecurile repetate de a forma un nou guvern, în ultimul an şi jumătate.

Eexcutivul interimar a luat măsuri temporare de a îmbunătăţi situaţia fiscală în 2011, dar nu are mandatul de a aplica reforme fiscale şi structurale profunde, se arată în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici