S&P: Riscul ca SUA să-şi piardă ratingul "AAA" în următoarele trei luni a crescut considerabil

Riscul ca SUA să-şi piardă ratingul de credit "AAA" în următoarele trei luni a crescut considerabil, chiar dacă politicienii vor reuşi să ajungă la un acord privind creşterea plafonului datoriei de stat, a declarat un oficial al agenţiei Standard & Poor's (S&P).

205 afișări
Imaginea articolului S&P: Riscul ca SUA să-şi piardă ratingul "AAA" în următoarele trei luni a crescut considerabil

S&P: Riscul ca SUA să-şi piardă ratingul "AAA" în următoarele trei luni a crescut considerabil (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele comitetului pentru ratinguri de ţară din cadrul S&P, John Chambers, a declarat într-un interviu pentru Reuters că "a venit timpul" ca admistraţia şi Partidul Republican să ajungă la un acord credibil pe buget, pentru a aborda problemele pe termen lung ale ţării.

"Dacă înţelegerea va avea o anvergură restrânsă, va avea loc un downgrade (reducerea ratingului - n.r.)", a avertizat Chambers.

S&P a revizuit în aprilie perspectiva ratingului SUA la negativă, măsură care anunţă în mod normal scăderea ratingului în următoarele 12-18 luni.

Însă "acest orizont s-a restrâns", a afirmat Chambers, pentru că este "foarte puţin probabil" ca Washingtonul să poată pune la punct un program credibil de reducere a deficitului bugetar şi a datoriei de stat anul viitor dacă politicienii nu vor ajunge la un consens în această vară.

S&P este singura mare agenţie de rating cu perspectivă negativă pe ratingul SUA. Moody's a plasat miercuri ratingul Statelor Unite sub evaluare pentru o posibilă retrogradare, din cauza divergenţelor din mediul politic privind plafonul datoriei de stat.

Trezoreria SUA a anunţat anterior că ar putea începe, din august, să-şi îndeplinească obligaţiile financiare în funcţie de priorităţi, dacă Congresul nu va aproba creşterea plafonului datoriei de stat peste limita actuală de 14.300 miliarde de dolari, echivalentul a 100% din PIB.

Partidul Republican vrea, în schimbul votului pe datoria de stat, un program de reducere a deficitului bugetar prin tăieri dure ale cheltuielilor publice, în timp ce Partidul Democrat consideră că orice tentativă de scădere a deficitului trebuie să includă şi majorarea taxelor pentru locuitorii cu venituri şi averi mari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici