Salariul mediu a coborât cu 1% în august faţă de iulie

Salariul mediu net a scăzut în august, comparativ cu luna iulie, cu 1%, la 1.030 lei, una dintre explicaţii fiind acordarea, în luna precedentă, a unor prime ocazionale, precum cele de vacanţă, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

1 afișare
Imaginea articolului Salariul mediu a coborât cu 1% în august faţă de iulie

Salariul mediu a coborât cu 1% în august faţă de iulie

Salariul mediu brut a coborât cu 0,5% faţă de iulie, la 1.395 lei, se arată într-un comunicat al INS.

Activităţile de intermediere financiară continuă să se situeze pe prima poziţie în clasamentul naţional, în funcţie de salarii, cu 2.653 lei, la polul opus aflându-se industria de prelucrare a lemnului şi a produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei, cu 605 de lei.

Indicele câştigului salarial real pentru luna august faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 98,2%.

În luna august s-au consemnat scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna iulie, ca urmare a acordării de prime ocazionale (inclusiv a primelor de vacanţă şi sumelor din profitul net) în luna precedentă şi a realizării unei producţii mai mici, se spune în comunicat.

Astfel, cele mai importante creşteri, de 32,2%, au fost înregistrate în silvicultură, exploatare forestieră şi servicii anexe, pe locul secund situându-se industria minieră, cu un avans de 18,3%.

Salariile din industria de prelucrare a tiţeiului, cocsificarea cărbunelui şi tratarea combustibililor nucleari au urcat cu 9,7%.

Comparativ cu luna august a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 22,5%, iar indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a urcat cu 16,7%.

INS a inclus în analiză firmele cu cel puţin patru salariaţi, care acoperă 90,8% din numărul total de angajaţi din sectorul economic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici