Salariul mediu net a fost în august de 1.813 lei, cu 1,9% mai mic decât în iulie

Salariul mediu net a scăzut în august cu 1,9% (36 lei) faţă de iulie, la 1.813 lei, în timp ce câştigul salarial mediu brut s-a situat la 2.515 lei, cel mai mult câştigând persoanele care lucrează în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, cu 4.781 lei net, iar cel mai puţin la hoteluri.

304 afişări
Imaginea articolului Salariul mediu net a fost în august de 1.813 lei, cu 1,9% mai mic decât în iulie

Salariul mediu net a fost în august de 1.813 lei, cu 1,9% mai mic decât în iulie

Salariile nete au scăzut în august în majoritatea activităţilor din sectorul economic, pe fondul acordării în iulie de premii ocazionale, sume din profitul net şi alte fonduri, scăderea fiind determinată şi de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte ori ca urmare a concediilor de odihnă când nu se acordă tichete de masă şi alte drepturi salariale) ori de angajarea de salariaţi cu câştiguri salariale mici, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Cel mai mult s-au redus salariile din fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor cu 12,6%, respectiv cu 11,8% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice.

Totodată, au scăzut cu 6%-9% salariile nete din fabricarea produselor textile, alte activităţi extractive, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, alte activităţi industriale n.c.a., captarea, tratarea şi distribuţia apei.

Săcderi cuprinse între 4,5% şi 5,5% au fost consemnate în fabricarea echipamentelor electrice, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), colectarea şi epurarea apelor uzate, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), fabricarea altor mijloace de transport.

Pe de altă parte, cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net au fost în extracţia cărbunelui superior şi inferior cu 7,6%, respectiv cu 4,6% în extracţia minereurilor metalifere. În activităţi de editare, transporturi pe apă, activităţi de spectacole, culturale şi recreative, activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport au fost consemnate creşteri salariale între 1,5% şi 3,5%.

În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, în administraţie publică cu 0,5%, iar în învăţământ, sănătate şi asistenţă socială cu 0,3%.

Comparativ cu luna august a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,7%.

Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 109,8%. Comparativ cu iulie, indicele s-a plasat la 98,6%, iar faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 138,1%, cu 2 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în iulie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici