Samsung a pierdut 28 de miliarde de dolari din capitalizare în şase săptămâni, iar declinul va continua

Samsung Electronics a pierdut 28 miliarde de dolari din capitalizare în şase săptămâni, iar declinul va continua în condiţiile în care Apple şi companiile chineze îşi măresc cota pe piaţa telefoanelor, consideră Adnaan Ahmad, analist la compania Berenberg în Londra.

279 afișări
Imaginea articolului Samsung a pierdut 28 de miliarde de dolari din capitalizare în şase săptămâni, iar declinul va continua

Samsung a pierdut 28 de miliarde de dolari din capitalizare în şase săptămâni, iar declinul va continua (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acţiunile Samsung Electronics s-au depreciat cu 13% după data de 29 noiembrie, pierzând din capitalizare mai mult decât oricare altă companie la nivel mondial.

Preţul titlurilor companiei sud-coreene va scădea cu încă 11%, prognozează Ahmad, ale cărui estimări din ultimele 12 luni au avut cea mai mare acurateţe, în rândul analizelor urmărite de Bloomberg.

Samsung, cel mai mare producător de smartphone-uri la nivel mondial, a raportat pentru ultimele trei luni din 2013 primul declin al profitului din ultimele nouă trimestre, pe fondul creşterii concurenţei din partea Apple şi a producătorilor chinezi de dispozitive mobile ieftine.

Potrivit estimărilor optimiste, acţiunile Samsung vor reveni la creştere după ce valoarea acestora a coborât la cel mai redus nivel din ultimii trei ani, în raport cu titlurile companiilor concurente.

Ahmad consideră însă că investitorii vor vinde în continuare acţiuni, din cauza scăderii marjelor de profit ale afacerilor cu telefoane mobile ale Samsung.

"Vânzarea este complet justificată, pentru că piaţa înţelege că profilul marjelor se va modifica drastic. Samsung va fi într-o poziţie foarte precară în următoarele 12-18 luni", a spus Ahmad, care a lucrat în ultimii 16 ani ca analist în domeniul companiilor tehnologice, la companii precum Merrill Lynch şi Morgan Stanley.

Preţul mediu ţintă al acţiunilor Samsung a scăzut cu circa 12% începând din iunie 2013, iar în ultimele şase săptămâni cu 4%, potrivit datelor Bloomberg.

Majoritatea analiştilor nu recomandă încă vânzarea titlurilor Samsung.

Potrivit unui comunicat de luni al Samsung, grupul se va concentra în continuare pe managementul lanţului de furnizori şi pe oferirea unei game complete de smartphone-uri, cu niveluri diferite de preţuri şi funcţii.

Ahmad consideră că Samsung, care deţine o cotă de 35% pe piaţa globală a smartphone-urilor, în funcţie de vânzări, devine presată de o piaţă suprasaturată, în cazul telefoanelor premium, şi de profiturile mici în cazul modelelor ieftine.

Vânzările de aparate Galaxy S4 au încetinit din cauza concurenţei din partea iPhone 5s şi 5c şi a telefoanelor chinezeşti ale căror preţuri pornesc de la 100 de dolari.

Compania sud-coreeană a livrat probabil 13 milioane de aparate S4 în trimestrul patru, în scădere de la 17 milioane de unităţi în trimestrul precedent, a estimat în decembrie Daewoo Securities.

Samsung întâmpină o nouă provocare în China, unde Apple a încheiat luna trecută un acord de vânzare a aparatelor iPhone prin intermediul China Mobile, care la sfârşitul lunii noiembrie avea 763 de milioane de utilizatori.

Acţiunile Samsung sunt în creştere cu 0,7% la bursa din Londra, la 620 dolari pe unitate, conferind marţi companiei o capitalizare de 182,65 miliarde de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici