Sarkozy şi Merkel vor suspendarea fondurilor structurale pentru statele care nu îşi reduc deficitele

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel au propus miercuri suspendarea plăţii fondurilor structurale şi de coeziune către ţările din zona euro care sunt incapabile să îşi reducă deficitele bugetare.

634 afișări
Imaginea articolului Sarkozy şi Merkel vor suspendarea fondurilor structurale pentru statele care nu îşi reduc deficitele

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În viitor, plăţile din fonduri structurale şi de coeziune trebuie să fie suspendate pentru ţările din zona euro care nu se conformează recomandărilor primite în procedurile pentru deficite excesive", au scris Merkel şi Sarkozy într-o scrisoare adresată preşedintelui Uniunii Europene, Herman Van Rompuy.

Ei susţin că aceste schimbări trebuie integrate în noile reglementări referitoare la fondurile structurale şi de coeziune care vor fi propuse pentru viitorul plan financiar multianual care va intra în vigoare în 2014.

Trei fonduri, în valoare totală de 347,4 miliarde de euro, pentru perioada 2007-2013, permit UE să acorde ajutoare financiare destinate programelor multianuale de dezvoltare regională, negociate între regiuni, ţările membre şi Comisia Europeană.

Fondul de coeziune, Fondul european de dezvoltare regională şi Fondul social european reprezintă peste o treime din bugetul total al Uniunii.

Unele ţări, între care Germania, au propus de mai multe ori, până acum fără succes, ca aceste fonduri să fie alocate în anumite condiţii.

Propunerea franco-germană susţine poziţia premierului olandez Mark Rutte, care a pledat marţi pentru sancţionarea ţărilor indisciplinate în privinţa bugetelor.

Dacă propunerea franco-germană va intra în vigoare, ţări din zona euro cu deficite bugetare ridicate, precum Portugalia, Grecia, Irlanda şi Italia, vor fi private de ajutoarele europene esenţiale pentru îmbunătăţirea infrastructurii şi dezvoltarea regională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici