Saxo Bank: Preţul petrolului rămâne sub presiune pe fondul îngrijorărilor privind economia

Indicele de mărfuri Bloomberg, care urmăreşte un coş de mărfuri importante din energie, metale şi agricultură, s-a tranzacţionat mai jos pentru a doua săptămână consecutiv.

736 afișări
Imaginea articolului  Saxo Bank: Preţul petrolului rămâne sub presiune pe fondul îngrijorărilor privind economia

Saxo Bank: Preţul petrolului rămâne sub presiune pe fondul îngrijorărilor privind economia

Pofta de risc, aşa cum se observă prin comportamentul în rândul acţiunilor megacap din SUA, a înregistrat un revers în urma valului de activitate din iulie şi august.

Această evoluţie, combinată cu un dolar care a încetat să scadă, creşterea cazurilor de coronavirus şi îngrijorarea cu privire la momentul lansării unui vaccin, au jucat un rol în toată această poveste, arată o analiză Saxo Bank.

Cel mai puternic afectat în ultima săptămână a fost sectorul energetic, care pe fondul semnelor de încetinire a cererii de combustibil, a început să vadă preţul petrolului şi al combustibilului ajustat în jos, pentru a reflecta mai bine elementele economice fundamentale actuale, care arată semne de slăbire.

Sectorul cerealelor a menţinut un impuls puternic înainte de raportul guvernului SUA de vineri, care era de aşteptat să confirme o producţie mai mică din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile şi a stocurilor finale mai scăzute, ca urmare a cererii foarte puternice din China.

Analiza Saxo Bank arată că metalele preţioase şi-au continuat consolidarea într-o gamă relativ largă, aurul şi argintul tranzacţionate mai sus în cursul săptămânii.

„Semnele deteriorării relaţiilor dintre SUA şi China, împreună cu cererea continuă de acoperire a inflaţiei, văzută prin cererea puternică de aur prin intermediul fondurilor tranzacţionate la bursă, au contribuit la compensarea elanului generat de reducerea generală a apetitului pentru risc”, arată analiza.

Platina funcţionează în mod normal după cum „cântă” aurul. În cea mai recentă actualizare trimestrială a acestora, Consiliul Mondial pentru Investiţii în Platină (WPIC) şi-a revizuit perspectivele din 2020, de la un excedent la un deficit. Schimbările cauzate de pandemie au redus accesul la materialul reciclat, precum şi la aprovizionarea din Africa de Sud, cel mai mare producător din lume - adăugând la un risc global sporit pe care ei, precum şi Saxo Bank, astfel că se aşteaptă să conducă în continuare cererea investitorilor pentru active hard.

„Platina a văzut, de la scandalul diesel de acum câţiva ani, spreadul său cu aur trecând de la premium la actualul discount de peste 1000 de dolari pe uncie. În timp ce aurul a atins un nivel record, atât platina, cât şi argintul (un alt metal semi-harnic) rămân cu mult sub recordurile lor. Platina a atins un vârf de 2300 $ / uncie la începutul anului 2008, înainte de a se prăbuşi cu 68% în timpul crizei financiare globale mai târziu în acel an. Din perspectiva investiţiilor, cea mai mare provocare a platinei rămâne lipsa de lichiditate, fiind o piaţă mult mai mică decât aurul. Acesta este unul dintre motivele probabile pentru care, în ciuda unei perspective îmbunătăţite, a înregistrat o cerere redusă din partea administratorilor de active care operează în dimensiuni pe care platina le-ar fi greu să le gestioneze”, scriu cei de la Saxo-Bank.

Potrivit lor, zona cheie de rezistenţă este în prezent între 1000 de dolari / uncie şi 1.040 de dolari / uncie, unde a fost respinsă de mai multe ori în ultimii trei ani.

În agricultură, sectorul cerealelor a înregistrat câştiguri puternice în ultimele cinci săptămâni, din cauza grijilor legate de vreme, a dolarului mai slab şi a cererii chineze puternice, toate contribuind la crearea unui context bullish.

Petrolul rămâne, însă, sub presiunea unor elemente economice fundamentale mai slabe, deoarece recuperarea cererii globale de energie continuă să dea semne de blocare. Multe ţări din întreaga lume, în special în Europa şi Asia, se află acum în mijlocul unui al doilea val de coronavirus.

„Ca urmare, creşterea cererii de combustibil s-a oprit odată cu munca de la domiciliu şi lipsa călătoriilor de agrement şi de afaceri – ambele, semne că va dura mai mult decât se anticipa pentru a reveni la un nivel de cerere de energie anterior al virusului”, se arată în analiză.

În perioada de tranzacţionare din iunie, datele de pe piaţa fizică începuseră să trimită semnale că preţul şi fundamentele actuale nu se sincronizează. S-a văzut un contango în creştere, cu preţuri spot tranzacţionate la o reducere tot mai mare până în lunile următoare, pe măsură ce rezervoarele de depozitare se umplu ca răspuns la marjele slabe ale rafinăriilor, în principal din cauza unui surplus de motorină şi a combustibilului pentru avioane.

„Ceea ce a trebuit să se întâmple pentru o corecţie a fost o deteriorare a apetitului general pentru risc, astfel cum se observă prin corecţia acţiunilor (tehnologice) din SUA şi a dolarului. La ţiţeiul Brent, întreruperea tendinţei ascendente din iunie a fost declanşatorul tehnic, care a început în cele din urmă o mişcare pentru a alinia preţurile şi fundamentele. Nu credem că vom vedea un nou sell-off dramatic al ţiţeiului, dar trebuie să acceptăm că pandemia şi îndoielile cu privire la momentul apariţiei unui vaccin ar putea continua să întârzie până anul viitor recuperarea înapoi la 50 USD / baril pentru ţiţeiul Brent. Reducerea lentă a cererii va întâmpina rezistenţă din partea grupului OPEC+, care, în retrospectivă, a crescut producţia înainte ca cererea să se fi recuperat suficient pentru a absorbi barilii suplimentari”, conform sursei citate.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici