Schimbarea "Prima Casă" în "Noua Casă" a dublat numărul locuinţelor vechi scoase la vânzare

Proprietarii din Bucureşti s-au grăbit să scoată la vânzare apartamentele vechi, în urma anunţului că programul "Prima Casă" s-ar putea adresa doar segmentului de locuinţe noi, astfel oferta de astfel de proprietăţi este dublă faţă de luna decembrie a anului trecut.

4634 afișări
Imaginea articolului Schimbarea "Prima Casă" în "Noua Casă" a dublat numărul locuinţelor vechi scoase la vânzare

Schimbarea "Prima Casă" în "Noua Casă" a dublat numărul locuinţelor vechi scoase la vânzare (Imagine: Bogdan Maran/ Mediafax Foto)

"Proprietarii apartamentelor vechi din Capitală par să fi reacţionat imediat la anunţarea programului «Noua Casă»: de teamă să nu rămână cu locuinţele nevândute o dată cu intrarea în vigoare a viitorului program guvernamental, cei care deţin apartamente vechi au umplut în ianuarie piaţa de oferte. În prima lună a lui 2013, oferta de apartamente vechi scoase pentru prima oară la vânzare este cu 12% mai bogată faţă de începutul lui 2012 şi depăşeşte de peste două ori oferta din decembrie 2012", se arată într-un comunicat al site-ului Anunturiparticulari.ro.

Astfel, numărul apartamentelor vechi scoase la vânzare la început de an au totalizat peste 2.050 de oferte noi, ajungând astfel la un nivel similar aceleiaşi perioade din 2007 şi cu 12-15% mai ridicat decât în 2011-2012.

Cele mai multe apartamente apărute nou pe piaţă au două camere, respectiv 845 de oferte, cel mai ridicat nivel pentru această perioadă din 2008 încoace. Comparativ cu ianuarie 2012, oferta este cu 10% mai mare şi cu 29% faţă de ianuarie 2010, de exemplu.

Oferta pe segmentul unităţilor de 3 camere s-a îmbogăţit la început de an cu 626 de apartamente scoase pentru prima oară la vânzare, un portofoliu cu 23% mai mare faţă de luna ianuarie a anului trecut, dar şi dublu comparativ cu luna decembrie 2012. În cazul garsonierelor, proprietarii au scos la vânzare la început de 2013 aproape 400 de unităţi, o ofertă mai bogată cu 20 de unităţi decât în ianuarie 2012 şi cu peste 200 mai multe în comparaţie cu decembrie.

Statisticile indică o apreciere a ofertei inclusiv pe segmentul unităţilor de patru camere. În contextul în care în decembrie 2012 pe piaţă intrau 80 de oferte noi de apartamente de patru camere, în ianuarie 2013 oferta se îmbogăţea cu 189 de apartamente scoase pentru prima oară la vânzare. Nivelul este şi cu 11% mai ridicat raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut.

Programul "Prima Casă" a fost introdus în anul 2009, fiind un motor care a susţinut mai ales piaţa apartamentelor vechi.

În programul de guvernare al Cabinetului Ponta II pentru intervalul 2013-2016, Executivul îţi anunţa intenţia de a schimba filosofia programului "Prima Casă", urmând ca actualul sistem să fie înlocuit cu un proiect denumit "Noua Casă", care va putea fi accesat doar pentru cumpărarea de locuinţe noi, un proiect gândit şi de Cabinetul Boc, dar abandonat rapid după un avertisment al Consiliului Concurenţei.

Intenţiile de transformare a programului "Prima Casă" în "Noua Casă" nu par să aibă însă momentan o influenţă directă şi asupra preţurilor solicitate de proprietari. În condiţiile unei pieţe care dă semne de stabilizare, preţurile medii din ianuarie 2013 au înregistrat variaţii atât pozitive cât şi negative, comparativ cu finalul anului 2012. Totul însă într-o marjă de +/-3%.

Astfel, dacă pe segmentul garsonierelor şi apartamentelor de patru camere preţurile medii s-au apreciat uşor, unităţile de două şi trei camere au preţuri de strigare mai mici faţă de luna decembrie a anului trecut.

"În condiţiile în care la sfârşitul anului 2012 statisticile indicau cea mai accentuată depreciere de preţ pe segmentul garsonierelor într-un interval de 12 luni, acest tip de unităţi încearcă, la început de 2013, să recupereze terenul pierdut. Preţul mediu solicitat de proprietari pentru o garsonieră s-a apropiat în ianuarie de 34.800 euro, în creştere cu 2% faţă de luna decembrie a anului trecut. Raportat la aceeaşi perioadă a anului, observăm că preţul mediu a înregistrat în ultimii doi ani aceeaşi depreciere: -7%, de la aproximativ 37.500 euro", se menţionează în comunicat.

Apartamentele de două camere, cele mai numeroase din piaţă, au consemnat o scădere uşoară a preţului atât pe interval de 30 de zile, cât şi pe cel de 12 luni. Astfel, proprietarii bucureşteni cer în medie la final de ianuarie aproximativ 53.250 euro, cu 3% mai puţin faţă de luna decembrie a anului trecut, dar şi în scădere de 8% comparativ cu începutul lui 2012, când preţul mediu trecea de 57.700 euro.

Proprietarii apartamentelor de trei camere par să fi renunţat cel mai mult la pretenţii într-un interval de un an. Dacă în ianuarie 2012, preţul de strigare pe acest tip de unităţi pornea în medie în Capitală de la 80.660 euro, la începutul lui 2013, acesta ajunge la 73.300 euro, înregistrându-se astfel o variaţie de -9%, echivalentul a peste 7.000 euro. O depreciere pe acest segment observăm şi raportat la ultimele 30 de zile, scăderea fiind însă de această dată de numai 2%, de la 74.860 euro.

În cazul apartamentelor de patru camere, preţurile medii de la final de ianuarie pornesc de la aproximativ 97.500 euro, în uşoară creştere raportat la finalul anului trecut, când preţul mediu pe acest segment era de sub 96.400 euro, echivalentul unei variaţii de +1%. Cei care deţineau astfel de apartamente la vânzare în urmă cu exact un an însă plecau de la un preţ de strigare cu 6% mai mare faţă de cel actual, respectiv de la 103.500 euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici