Seceta afectează Europa de Est

Firma franceză de analiză Strategie Grains a revizuit în scădere prognoza pentru recolta de cereale din acest an a Uniunii Europene, la aproape 290 milioane tone, volum cu 7% mai redus decât cel din 2008, deoarece lipsa precipitaţiilor a redus potenţialul agriculturii în Europa de Est.

44 afișări
Imaginea articolului Seceta afectează Europa de Est

Seceta afectează Europa de Est (Imagine: Mircea Gherase/Mediafax Foto)

Volumul este cu 4,5 milioane tone mai mic în comparaţie cu estimarea anterioară, se arată într-un raport al Strategie Grains.

Suprafaţa însămânţată cu cererale pentru acest an a fost cu 3% mai redusă decât cea pentru 2008. În aceste condiţii, recolta va scădea cu 7%. Firma avertizează, însă, că estimările ar putea varia în funcţie de condiţiile meteo din următoarele săptămâni.

Referitor la producţia de orz, compania şi-a redus estimările cu 1,7 milioane tone, la 61,2 milioane tone, şi a avertizat că lipsa precipitaţiilor a afectat dezvoltarea orzului de primăvară în România, Ungaria, Cehia şi Slovacia.

În privinţa recoltei de grâu, noua estimare, cu 1,7 milioane de tone mai redusă decât cea precedentă, prevede o reducere de 8%, faţă de 2008, la 129 milioane tone, din cauza secetei care afectează România, Ungaria şi Polonia, unde producţia va scădea cu 1,5 milioane de tone. Strategie Grains şi-a modificat, până în prezent, de patru ori prognoza pentru recolta de grâu a Uniunii din 2009.

Analiştii Strategie Grains prevăd că exporturile de grâu ale statelor comunitare vor atinge 20,4 milioane tone în actualul sezon, dar în cel următor vor fi limitate la 14,5 milioane tone.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici