Prima pagină » Economic » Șefa PNRR, Celine Gauer, este la București. În perioada imediat următoare, România va trebui să decidă ce proiecte rămân pentru finanțare

Șefa PNRR, Celine Gauer, este la București. În perioada imediat următoare, România va trebui să decidă ce proiecte rămân pentru finanțare

Dragoș Pîslaru: „Urmează o săptămână importantă pe PNRR”
Șefa PNRR, Celine Gauer, este la București. În perioada imediat următoare, România va trebui să decidă ce proiecte rămân pentru finanțare
Luiza Moldovan
15 iul. 2025, 11:59, Economic

Reprezentanta Comisiei Europene pentru implmenetarea Planului Național de Reziliență și Redresare, Celine Gauer, s-a întâlnit marți cu premierul Ilie Bolojan la Palatul Victoria, o întâlnire ce nu a fost anunțată pe agenda publică a prim-ministrului, potrivit unor surse guvernamentale.

Tot marți, premierul va avea o întâlnire cu reprezentanții agenției de rating S&P, întâlnire care, de asemenea, nu a fost anunțată pe agenda publică a premierului.

„Urmează o săptămână importantă pe PNRR”

La ora 12, ministrul Fondurilor și Proiectelor Europene, Dragoș Pîslaru, ține o conferință de presă la Guvern.

Guvernul își dorește să renegocieze proiectele pentru a nu pierde fondurile UE, în condițiile în care doar 30,7% din acestea au fost absorbite în cinci ani de existență a programului.

„Urmează o săptămână importantă pe PNRR: responsabilii din Comisia Europeană vin la București, unde vor participa marți la ședința Comitetului Interministerial de Coordonare a Planului Național de Redresare și Reziliență.

Tema centrală a sedinței va fi revizuirea PNRR, prin asumarea de către Guvern, în parteneriat cu Comisia Europeană a alocării de proiecte care să permită folosirea integrală a fondurilor nerambursabile și a listei proiectelor-cheie de pe componenta de împrumut pe care Guvernul le va implementa până în august 2026”, a declarat Dragoș Pîslaru, ministrul Fondurilor Europene.

Prezența lui Celine Gauer la București este cu atât mai importantă, cu cât Comisia Europeană și România au agreat un plan de lucru pentru perioada imediat următoare.

România va trebui să decidă ce proiecte rămân pentru finanțare, înainte ca documentul să plece la Bruxelles.

În pre-acordul semnat la sfârșitul lui iunie, România s-a angajat să acceseze toți banii nerambursabili, să transfere proiectele mature pe împrumut și să simplifice jaloanele.