Şeful autorităţii financiare din statul New York este în favoarea bitcoin

Şeful departamentului pentru servicii financiare al statului New York, Benjamin Lawsky, renumit pentru poziţia dură adoptată împotriva spălării banilor, consideră că bitcoin a ajuns într-un moment de cotitură, în care posibilele beneficii sunt mai mari decât riscurile activităţilor ilegale.

245 afișări
Imaginea articolului Şeful autorităţii financiare din statul New York este în favoarea bitcoin

Şeful autorităţii financiare din statul New York este în favoarea bitcoin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Lawsky, unul dintre cei mai agresivi reprezentanţi ai unei autorităţi de supraveghere financiară din SUA, şi-a exprimat sprijinul pentru bitcoin în timpul unui interviu video acordat Financial Times, în condiţiile în care miercuri este a doua zi a unor audieri pe tema reglementării monedei virtuale.

În această săptămână, Departamentul de Justiţie l-a acuzat pe unul dintre cei mai avizi promotori ai bitcoin, Charlie Shrem, că a ajutat la furnizarea de bani către traficanţi de droguri şi cumpărători de pe site-ul Silk Road, închis de FBI anul trecut pentru operaţiuni ilegale.

Lawsky a spus că arestarea sugerează că bitcoin intră într-o eră în care antreprenorii vor să respecte reglementările referitoare la spălarea de bani.

"Speranţa mea este că bitcoin se află la o răscruce şi că evoluează dintr-o fază de început în care era dominat de indivizi interesaţi mai mult de natura sa ilicită (…) şi intră într-o fază în care în care vom începe să realizăm mulţimea de beneficii aduse de moneda virtuală", a spus el.

Departamentul de servicii financiare condus de Lawsky vrea ca New York să fie primul stat din SUA care să emită reglementări clare referitoare la companiile care efectuează operaţiuni cu monede virtuale, care vor trebui să se înregistreze.

Aceste companii vor trebui să respecte regulile privind combaterea spălării banilor, inclusiv să verifice identităţile clienţilor şi să monitorizeze tranzacţiile suspecte.

La audierile începute luni au participat gemenii investitori Winklevoss şi investitorul Fred Wilson, care au susţinut că reglementarea bitcoin este necesară pentru a pune capăt "vestului sălbatic" al monedelor virtuale.

Lawsky şi alţi membri ai departamentului de servicii financiare din New York sunt interesaţi de posibilele beneficii care pot fi aduse de bitcoin, ca metodă de transfer mai rapid şi ieftin al banilor, comparativ cu sistemul bancar.

Una dintre opţiunile aflate în discuţie este crearea unei "bitlicenţe" speciale, adaptată companiilor care fac operaţiuni cu monede virtuale.

Obiectivul este ca monedele virtuale să se dezvolte nu pentru că ar fi un paradis la spălării banilor ci pentru că oferă numeroase beneficii, a arătat Lawsky.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici