Şeful BBC demisionează, după ce a facilitat un împrumut de 800.000 de lire sterline pentru Boris Johnson

Ancheta relevă un conflict de interese: Richard Sharp l-a ajutat pe Boris să se împrumute în jur de 900.000 de euro, sumă de care fostul lider conservator avea nevoie pentru a acoperi datoriile familiei, punându-l în contact cu un „vechi prieten”, omul omului de afaceri Sam Blyth.

376 afișări
Imaginea articolului Şeful BBC demisionează, după ce a facilitat un împrumut de 800.000 de lire sterline pentru Boris Johnson

Boris Johnson

Preşedintele BBC, Richard Sharp, şi-a anunţat demisia, după ce o anchetă a dezvăluit implicarea sa într-un acord de împrumut obţinut de fostul premier conservator Boris Johnson. Un conflict de interese a apărut în numirea sa din 2021, susţinută de premierul de atunci.

„Simt că această chestiune ar putea fi o distragere a atenţiei de la afacerile radiodifuzorului, dacă aş rămâne în funcţie până la sfârşitul mandatului meu”, a spus Sharp, un fost bancher, creditor al conservatorilor, precum şi prietenul personal al lui Johnson.

Potrivit raportului publicat astăzi în urma unei anchete în acest caz, s-a constatat o încălcare a regulilor privind numirile publice. A apărut rolul jucat de fostul bancher care l-a ajutat pe Boris să obţină un împrumut de 800.000 de lire sterline (906.000 de euro) - bani de care fostul lider conservator avea nevoie pentru a-şi acoperi datoriile familiei - prin punerea lui în contact cu un „vechi prieten”, bărbatul.

Omul de afaceri canadian Sam Blyth, de altfel un văr îndepărtat cu BoJo. Reclamând o încălcare „involuntară”, Sharp a spus că, prin decizia sa de a se retrage, a vrut să pună „interesele BBC pe primul loc”. Demisia sa va intra în vigoare la sfârşitul lunii iunie. Ministrul Culturii, Lucy Frazer, a spus că „înţelege şi respectă” decizia lui Sharp.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici