„Am asistat la o explozie a urii pe aceste servicii de când s-au retras” din moderarea de pe rețelele sociale, a declarat Greenblatt pentru AFP. El acuză că „marile companii au decis să externalizeze moderarea către utilizatorii lor”.
În ianuarie, Meta a pus capăt programului american de verificare a faptelor de pe Facebook și a renunțat la moderarea strictă pe Facebook și Instagram. Mark Zuckerberg a spus că utilizatorii vor putea să adauge context la postări.
Măsura a venit după ce Elon Musk a abrogat moderarea conținutului pe X (fostul Twitter) în numele „libertății de exprimare”, după ce a cumpărat compania în 2022.
Liderii din tehnologie s-au aliniat în mare măsură în jurul lui Trump după victoria sa electorală din 2024.
ADL a înregistrat 9.354 de incidente antisemite în SUA în 2024. Organizația spune că peste jumătate din cele 5.000 de mitinguri anti-Israel pe care le-a monitorizat au inclus mesaje antisemite.
Universitățile americane au devenit scena unor proteste vocale împotriva atacului militar israelian în Gaza. „Universitățile au devenit terenuri fertile pentru antisemitism”, a declarat Greenblatt. „Am asistat la o creștere masivă a hărțuirii, vandalismului și violenței în campusurile universitare”.
Atacul Hamas din 2023 a ucis 1.219 persoane, în majoritate civili. Campania de represalii a Israelului a ucis peste 57.523 de persoane în Gaza, majoritatea civili, potrivit ministerului sănătății din Gaza.
Trump a luat în vizor universitățile de elită pe care le acuză de prejudecăți antisemite și a emis un decret prezidențial pentru combaterea antisemitismului.
Greenblatt spune că ADL este „recunoscătoare” pentru aceste măsuri, dar este „îngrijorată de posibilitatea unei depășiri a limitelor”.