Şeful RBS va demisiona în acest an, în cadrul pregătirilor pentru privatizare

Directorul general al Royal Bank of Scotland (RBS), Stephen Hester, va demisiona până la sfârşitul acestui an, la cererea consiliului de administraţie, care doreşte să instaleze un succesor înainte ca guvernul Marii Britanii să înceapă privatizarea băncii.

123 afișări
Imaginea articolului Şeful RBS va demisiona în acest an, în cadrul pregătirilor pentru privatizare

Şeful RBS va demisiona în acest an, în cadrul pregătirilor pentru privatizare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Hester este CEO la RBS de aproape 5 ani, iar demisia sa ar putea provoca dificultăţi în ceea ce priveşte o eventuală privatizare prin listarea la bursă, consideră analiştii şi investitorii, transmite Bloomberg.

Trezoreria Marii Britanii, care deţine 81% din acţiunile RBS, a decis să privatizeze banca până la finele anului viitor.

"Eram pregătit să continui până la începutul procedurii de privatizare. Aceasta a fost decizia board-ului, nu a mea", a afirmat Hester (52 de ani).

În timpul mandatului său, activele totale ale băncii au scăzut cu aproximativ 900 milioane lire sterline, iar numărul de angajaţi a fost redus cu peste 36.000, după ce banca a fost preluată în 2009 de guvern în urma unui bailout de 45,5 miliarde lire.

Guvernul speră să-şi recupereze o parte din investiţie până la alegerile din 2015.

Acţiunile RBS au în prezent o valoare de 325,6 pence, în timp ce guvernul a preluat 81% din capitalul băncii la un preţ de 407 pence. Astfel, pierderea statului s-ar ridica în prezent la 7,4 miliarde lire.

Boardul va căuta acum un nou CEO, vizând atât candidaţi interni, cât şi din exterior.

În urma demisiei, Hester va primi o compensaţie financiară de 1,6 milioane de lire, reprezentând salariul pe 12 luni, şi nu va încasa un bonus pentru anul 2013. El ar putea primi de asemenea acţiuni RBS în valoare de 4 milioane de lire drept compensaţie pentru atingerea unor indicatori de performanţă pe termen lung.

Profitul operaţional al RBS a scăzut în primul trimestru cu 29%, la 829 milioane lire sterline.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici