Senatul SUA a aprobat planul de creştere a plafonului de îndatorare

Senatul american a aprobat, marţi, un plan de creştere a plafonului de îndatorare, în prezent la 14.300 de miliarde de dolari, pentru a evita pericolul intrării statului în încetare de plăţi.

243 afișări
Imaginea articolului Senatul SUA a aprobat planul de creştere a plafonului de îndatorare

Senatul SUA a aprobat planul de creştere a plafonului de îndatorare (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Camera Reprezentanţilor a votat, luni, planul negociat de Partidul Democrat şi Partidul Republican, susţinut şi de Casa Albă, pentru ridicarea plafonului datoriei de stat şi reducerea deficitului bugetar.

Preşedintele Barack Obama a indicat că va promulga legea imediat după aprobarea acesteia şi de către Senat.

Obama a anunţat, duminică, un acord politic de ultimă oră pentru creşterea plafonului de îndatorare şi evitarea intrării Statelor Unite în încetare de plăţi.

Potrivit documentelor furnizate de cele două partide, planul ar permite preşedintelui să urce plafonul de îndatorare în trei trepte. Congresul va putea să-şi manifeste dezacordul în două astfel de situaţii, dar nu le va putea bloca decât cu două treimi din voturi, atât în Senat cât şi în Camera Reprezentanţilor, situaţie puţin probabilă, notează Reuters.

Programul prevede reduceri de cheltuieli de aproximativ 2.400 de miliarde de dolari într-o perioadă de zece ani, care vor fi aprobate de Congres în două trepte, respectiv 917 miliarde de dolari odată cu aprobarea planului şi 1.500 de miliarde de dolari până la sfârşitul anului. Primul set de reduceri de cheltuieli se va aplica în domenii variind de la armată la siguranţa alimentară.

Reducerile de cheltuieli vor fi limitate pentru fiecare an. Dacă legislativul nu va reuşi să aprobe în fiecare an diminuarea cheltuielilor conform acordului, vor fi activate automat prevederi în acest sens.

O comisie specială a Congresului va avea sarcina de a identifica alte reduceri de cheltuieli în valoare de 1.500 de miliarde de dolari. Comisia trebuie să-şi încheie lucrările până la 23 noiembrie.

Planul cere celor două camere ale Congresului să voteze, până la sfârşitul anului, un amendament la Constituţie pentru introducerea prevederii de buget echilibrat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici