Serviciile au cea mai mare contribuţie la formarea PIB

Serviciile au continuat să aibă cea mai mare contribuţie la formarea Produsului Intern Brut (PIB) din primul semestru, de 3,8 puncte procentuale, urmate de construcţii, cu 2,2 puncte procentuale, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

374 afișări
Imaginea articolului Serviciile au cea mai mare contribuţie la formarea PIB

Institutul Naţional de Statistică (Imagine: Mediafax Foto)

În acelaşi timp, industria a contribuit cu 1,6 puncte procentuale la creşterea totală a PIB din primele şase luni, de 8,8%.

Impozitele nete pe produs au adus o majorare de 1,1 puncte, iar agricultura de 0,1 puncte.

Industria a avut un aport constant, în timp ce contribuţia agriculturii, deşi pozitivă, a fost sub aşteptări, arată datele INS.

"Agricultura este sub aşteptări din punct de vedere al contribuţiei acestui sector la formarea PIB. Situaţia este ambivalentă deoarece producţia vegetală a crescut cu 18,8%, în timp ce producţia animalieră a scăzut cu 1% şi serviciile agricole cu 20%. Evoluţia producţiei vegetale nu este semnificativă pentru procesele de recoltare abia au început. Scăderea producţiei animaliere se datorează lipsei furajelor ca urmei a recoltei slabe din 2007, ceea ce a dus la scăderea efectivelor la toate speciile de animale, respectiv a producţiei de carne, lapte, brânză şi ouă", a explicat, preşedintele INS, Vergil Voineagu.

El a adăugat că în trimestrul al treilea agricultura va contribui într-o măsură mai mare la evoluţia Produsului Intern Brut, atât pe fondul recoltelor agricole, cât şi ca urmare a creşterii producţiei animaliere.

Pe categorii de utilizări, consumul individual efectiv al gospodăriilor s-a plasat în top, cu un aport de 11%, în timp ce contribuţia consumului administraţiei publice a fost de 0,3%.

Formarea brută de capital fix a contribuit cu 7,8%, în timp ce variaţia stocurilor şi exportul net au avut un aport negativ de 4,1% şi, respectiv, 6,2%.

INS notează că deşi exportul net a afectat negativ avansul PIB, acest efect a fost redus comparativ cu primul semestru din 2007.

În ceea ce priveşte evoluţia ponderii componentelor PIB între anii 2002-2008, datele INS arată o tendinţă continuă de creştere a ponderii construcţiilor, accentuată începând cu 2006, astfel că în primul semestru din acest an aceasta s-a situat la 8,1%, comparativ cu 4,4% în 2002.

Serviciile au avut în intervalul 2002-2008 o pondere de circa 50%, în primele şase luni ale acestui an fiind de 49,5%.

Pentru industrie şi agricultură a fost înregistrată o diminuare a ponderilor, la 26,5% şi, respectiv, 3,6%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici