Societe Generale: Criza actuală nu s-a sfârşit, chiar dacă scenariul cel mai rău a fost evitat

Criza actuală nu s-a sfârşit, chiar dacă există sentimentul că economia nu mai este într-o situaţie catastrofală, iar scenariul cel mai rău a fost evitat datorită intervenţiei autorităţilor şi adaptării rapide a companiilor la noile condiţii, a afirmat preşedintele Societe Generale, Frederic Oudea.

21 afișări
Imaginea articolului Societe Generale: Criza actuală nu s-a sfârşit, chiar dacă scenariul cel mai rău a fost evitat

Societe Generale: Criza actuală nu s-a sfârşit, chiar dacă scenariul cel mai rău a fost evitat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cred că cel mai rău scenariu a fost evitat datorită intervenţiei autorităţilor europene şi americane şi a adaptării politicilor companiilor la noile condiţii economice", a declarat Oudea, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la Londra.

El a arătat că sentimentul că economia nu mai este într-o situaţie "catastrofală" este alimentat de impactul schemelor guvernamentale, de inflaţia şi dobânzile reduse care ajută consumul în unele ţări şi de reacţia foarte rapidă a companiilor la criză, care au trecut la reducerea activelor în exces.

"Situaţia rămâne fragilă pentru că impactul acestor elemente este pe termen scurt", a menţionat şeful Societe Generale.

El consideră că avansul economiei mondiale va fi generat în special de pieţele emergente şi că lumea se va schimba "dramatic" în următorii 40 de ani.

"Am un optimism moderat. Acesta nu este sfârşitul crizei, chiar dacă am depăşit scenariul cel mai rău", a spus Oudea.

Referitor la reuniunea G20, el a pledat pentru reguli internaţionale în ceea ce priveşte tot sectorul financiar, nu doar cel bancar.

Şeful Societe Generale a adăugat că ar trebui să existe reguli internaţionale şi în cazul bonusurilor angajaţilor băncilor.

Oudea consideră că reglementarea băncilor mari ar trebui bazată pe un dialog între autorităţile de reglementare şi instituţii în ceea ce priveşte cifrele incluse în situaţiile financiare.

În ceea ce priveşte situaţia Societe Generale, Oudea a spus că modelul de bancă universală este bun.

"În continuare vom avea bănci divesificate, de exemplu de retail şi de investiţii. Modelul de bancă universală este de succes şi se bazează pe un echilibru între economisire şi creditare", a afirmat şeful Societe Generale, care a avertizat că lichiditatea va rămâne "rară".

Oudea a afirmat că grupul francez continuă să deschidă câteva sucursale pentru "a înţelege piaţa".

Pe termen scurt şi mediu, şeful Societe Generale a arătat că Europa Centrală şi de Est rămâne una dintre priorităţile grupului, dar cu accent pe Polonia, o ţară unde vrea să dezvolte mai multe activităţi.

(Corespondenţă de la trimisul MEDIAFAX la Londra, Alexandra Chelu)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici