Şomaj tehnic şi după 1 iunie. Persoanele vizate de noile prevederi

  • Dacă activezi într-un domeniu în care restricţiile vor fi păstrate, vei beneficia de şomaj tehnic şi de la 1 iunie.
  • Şi persoanele fizice autorizate (PFA) şi alţi profesionişti vor putea primi în continuare indemnizaţia de sprijin.
  • Măsura păstrării şomajului tehnic, până cel târziu la finalul anului, este inclusă într-o ordonanţă ce va fi discutată diseară de Guvern.
15426 afișări
Imaginea articolului Şomaj tehnic şi după 1 iunie. Persoanele vizate de noile prevederi

Dacă nu îţi reiei activitatea, vei putea primi şomaj tehnic şi de la 1 iunie

Şomajul tehnic va fi acordat şi de la 1 iunie în acele domenii în care activitatea nu poate fi reluată, dar nu mai târziu de finalului anului în curs. 

În şedinţa de azi, Guvernul va aproba o OUG prin care se va stabili ca subvenţionarea de la stat a indemnizaţiilor de şomaj tehnic pentru salariaţii cu contractele de muncă suspendate să se poată face până la 31 decembrie 2020, pentru toate domeniile de activitate în care se menţin restricţii. 

"Prevederile art. XI şi XV din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2020 (...) se aplică în continuare, fără întrerupere, de la data de 1 iunie 2020, pentru toate domeniile de activitate în care se menţin restricţii în condiţiile stabilite prin acte ale autorităţilor competente, până la ridicarea acestora, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020", scrie în proiectul de OUG ce va fi discutat diseară în şedinţa Executivului.

Indemnizaţia de şomaj tehnic este de 75% din salariul de bază, dar statul acoperă cel mult 75% din câştigul salarial mediu brut. În cazurile în care suma de la stat nu acoperă 75% din salariul de bază, firmele pot acoperi diferenţa. 

Nu doar angajaţii, ci şi persoanele ce lucrează pe cont propriu vor putea primi, în continuare, indemnizaţia de şomaj tehnic. Astfel, PFA-urile, persoanele cu profesii liberale sau cele care lucrează pe drepturi de autor vor putea solicita de la stat, lunar, suma de 4.072 de lei brut, echivalentul a 75% din salariul mediu pe economie. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici