- Home
- Economic
- (01.07.2021, 15:15)
- Adrian Paraschivescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Şomajul tehnic, plătit de angajator începând cu 1 iulie 2021. Care este impactul asupra mediului de business? „O decizie total eronată”
- Începând cu 1 iulie, angajorii acoperă costurile indemnizaţiilor de şomaj tehnic
- Decontarea de către stat a indemnizaţiilor a fost posibilă până la 30 iunie
- Angajatorii întâmpină probleme în găsirea de forţă de muncă
Urmărește
1514 afișări
Şomajul tehnic, plătit de angajator începând cu 1 iulie 2021
De astăzi, statul nu le mai decontează şomajul tehnic angajaţilor. Conform articolului 53 din Codul Muncii, pe perioada întreruperii activităţii, salariaţii beneficiază de o indemnizaţie de minim 75% din salariul de baza. Totuşi, cei care vor să îşi trimită angajaţii în şomaj tehnic vor trebui să plătească din bugetul propriei afaceri.
Dumitru Tosa, vicepreşedintele Zarea Bucureşti, nu e încântat de această măsură: „Acum, prin această propunere, văd că se mai pune o povară pe companie în sensul că după ce că are o problemă şi nu are ce să producă pe o anumită perioadă de timp şi este nevoită să trimită oamenii în şomaj tehnic, atunci suportă banii. Consider o decizie total eronată, în defavoarea mediului de business. Multe companii vor fi obligate să se închidă şi aceşti oameni se vor reloca către alte industrii. Vorbind acum de creşterea ratei de şomaj, eu încă am mari probleme cu găsirea forţei de muncă, calificată sau necalificată”.
Ultimul termen până la care s-a prevăzut decontarea de către stat a indemnizaţiilor de şomaj tehnic a fost 30 iunie. Acestea erau oferite în urma întreruperii sau opririi activităţii din cauza deciziilor autorităţilor sau efectelor pandemiei.
Sorina Faier, expert HR, spune cum impactează această măsură, mediul de business: „Cu siguranţă va avea un impact asupra pieţei muncii. Ştim cu toţii că, din fericire, şi-au revenit multe industrii care au fost afectate de pandemie. Aici vorbim de HoReCa, care şi-a revenit din plin, vorbim despre turism, vorbim despre industria aeronautică. Cu siguranţă acest ajutor de la stat a fost un pansament pentru economia României, şi acum că angajatorul va trebui să susţină acest şomaj tehnic, bineînţeles că nu va fi plăcut. Vor fi companii care vor putea să susţină acest şomaj tehnic şi companii care din păcate vor trebui să îşi concedieze anagjaţii. În funcţie de venituri şi de bunăvoinţa angajatorului ar putea să plătească până la 100% din salariu”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Helmuth Duckadam, fostul mare portar denumit „Eroul de la Sevilla”, a murit la vârsta de 65 de ani
-
Liderul opoziţiei georgiene, arestat după a patra noapte de proteste
-
Termoenergetica: Furnizarea agentului termic în sectoarele 4 şi 5 din Capitală rămâne deficitară
-
Războiul din Ucraina, ziua 1013. Rusia a folosit peste 60 de rachete nord-coreene în atacurile asupra Ucrainei, potrivit informaţiilor militare / Olaf Scholz reafirmă suportul Germaniei pentru Ucraina cu un pachet militar de 650 milioane de euro / SUA exclude posibilitatea returnării armelor nucleare în Ucraina / Ofensiva din noiembrie a Rusiei: 347 rachete şi peste 2.500 de drone
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: REZULTATE PARȚIALE. Alegeri parlamentare 2024. 99% dintre voturi au fost numărate. PSD – 22,32%; AUR – 18,30%
Citește pe www.zf.ro: Ce nu ştie nimeni despre şefa POT: Are două masterate în finanţe şi real-estate în Europa şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro pe pieţele din Australia, Ungaria sau Germania
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Democrativa PSD-PNL lasă România pe minus. Comisia Europeană estimează un deficit bugetar de 8% la final de 2024
Ce nu ştie nimeni despre şefa POT: Are două masterate în finanţe şi real-estate în Europa şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro pe pieţele din Australia, Ungaria sau Germania
Cine este cel mai deştept om din lume. El nu ridică niciodată tonul, nu îşi pierde calmul şi nu este niciodată stresat
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe