Şomajul va atinge punctul maxim în următoarele două-trei trimestre

Şomajul din România, Ungaria, Croaţia şi Serbia va începe să scadă după următoarele două-trei trimestre, iar pragul de jos al recesiunii a fost atins probabil în trimestrul al treilea, cu unul-două trimestre mai târziu decât în alte state din Europa de Est, se arată într-o analiză Erste (EBS).

25 afișări
Imaginea articolului Şomajul va atinge punctul maxim în următoarele două-trei trimestre

Şomajul va atinge punctul maxim în următoarele două-trei trimestre (Imagine: Mediafax Foto)

Scăderea şomajului şi stabilizarea cursului de schimb reprezintă condiţiile cheie pentru consolidarea încrederii consumatorilor şi revenirea sectorului de retail, aflate încă la niveluri de depresie în urma recesiunii.

"Cehia, Slovacia şi Ucraina au atins pragul de jos în primul trimestru (...) România, Ungaria, Croaţia şi Serbia sunt cu unul-două trimestre în urmă în ceea ce priveşte depăşirea acestui moment. Încrederea consumatorilor şi vânzările retail sunt încă deprimate în aceste ţări, iar precondiţiile pentru revenirea lor sunt stabilizarea pieţelor muncii şi a monedelor. Ultima condiţie a fost deja îndeplinită, însă şomajul va înregistra un maxim în următoarele două-trei trimestre", anticipează analiştii grupului austriac, din care face parte şi BCR.

Creşterea economică de anul viitor (la nivel regional) va fi influenţată în principal de nivelul de bază scăzut al exporturilor stabilit în acest an din cauza crizei economice mondiale, dar şi de diminuarea efectului negativ al reducerii stocurilor acumulate în economie.

Erste estimează o scădere economică de 8% pentru România în acest an, urmată de o creştere uşoară, de 0,2%, în 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici