Soros: Politica Germaniei faţă de austeritate va arunca zona euro într-un "vârtej deflaţionist"

Miliardarul american George Soros apreciază că Germania introduce şi cere măsuri de austeritate care vor arunca zona euro într-un "vârtej deflaţionist".

42 afișări
Imaginea articolului Soros: Politica Germaniei faţă de austeritate va arunca zona euro într-un "vârtej deflaţionist"

Soros: Politica Germaniei faţă de austeritate va arunca zona euro într-un "vârtej deflaţionist" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Calea spre ieşirea din criză a Europei şi Statelor Unite presupune măsuri adiţionale de stimulare fiscală, şi nu disciplină fiscală, a afirmat Soros într-un discurs ţinut la Universitatea Columbia.

"Reducerea deficitului de către un stat creditor precum Germania intră în contradicţie directă cu lecţiile învăţate din Marea Depresiune economică de la sfârşitul anilor '30. Această politică poate împinge Europa într-o perioadă de stagnare economică prelungită sau într-o situaţie chiar mai rea", a spus omul de afaceri.

Germania nu-şi va schimba, probabil, politicile, deoarece economia este sănătoasă, iar dificultăţile din alte state pot fi puse pe seama rigidităţilor structurale, a adăugat el.

Cancelarul german Angela Merkel s-a aliat la ultima reuniune a G20 cu premierul canadian şi cel britanic pentru a presa alte state să adopte măsuri de austeritate, a precizat Soros. Ca urmare, preşedintele SUA, Barack Obama, a acceptat să reducă deficitul bugetar al Statelor Unite cu jumătate până în 2013.

"Aceasta ar putea fi politica potrivită, dar vine într-un moment nepotrivit", a mai spus omul de afaceri.

Soros consideră că Obama nu ar trebui să urmeze politica preşedintelui anterior, George W. Bush, de a relaxa fiscalitatea, iar guvernul poate direcţiona fondurile suplimentare provenite din majorarea taxelor către măsurile fiscale, pentru stimularea investiţiilor, şi nu a consumului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici