Soros: Victoria lui Merkel semnalează sfârşitul crizei din zona euro

Victoria Angelei Merkel în alegerile legislative din Germania semnalează sfârşitul crizei datoriilor din zona euro, însă supravieţuirea pe termen lung a monedei unice şi a Uniunii Europene nu este nici pe departe sigură, consideră miliardarul George Soros, citat de MarketWatch.

481 afișări
Imaginea articolului Soros: Victoria lui Merkel semnalează sfârşitul crizei din zona euro

Soros: Victoria lui Merkel semnalează sfârşitul crizei din zona euro (Imagine: Shutterstock)

Pentru o perioadă îndelungată de timp, cunoscutul investitor a fost un critic al modului în care Germania a gestionat criza din zona euro.

"Criza euro a luat sfârşit. A devenit oficial în timpul alegerilor din Germania, când regulile care guvernează euro nici măcar nu au fost discutate", a afirmat Soros, prezent la o conferinţă în Kiel, Germania.

Miliardarul critică însă modul în care a fost abordată criza în UE şi măsurile care i-au urmat.

"Sistemul care a ieşit din criză este departe de a fi satisfăcător. Economiştii ar descrie această situaţie drept un echilibru inferior. Eu o calific drept o situaţie aflată departe de echilibru. Criza euro a transformat deja Ununea Europeană în ceva radical diferit de intenţiile iniţiale. UE trebuia să fie o asociere voluntară de state suverane, egale, care renunţă la o parte din suveranitate pentru binele comunităţii. A devenit o relaţie încre creditori şi debitori, obligatorie şi inegală prin natura ei. Atunci când un stat debitor are diifcultăţi, statele creditor câştigă un avantaj. Regulile pe care le-au convenit nu fac decât să perpetueze această stare de fapt. Astfel, sistemul riscă să fie inacceptabil politic şi are potenţialul de a distruge Uniunea Europeană. Numai statele creditor pot preveni acest deznodământ, dar nu par să aibă vreo intenţie în acest sens", a afirmat George Soros.

Miliardarul consideră că Germania joacă "un rol hegemonic" pe care nu şi l-a dorit, Berlinul nefiind dispus să accepte "responsabilităţile şi riscurile" asociate acestui statut.

Drept consecinţă, Germania este demonizată în unele ţări şi în acelaşi timp se simte acuzată pe nedrept, a continuat Soros.

În final, Germania trebuie să preia iniţiativa şi să remedieze situaţia, crede Soros, care a susţinut anterior ideea finanţării în comun a statelor din zona euro, printr-o formă de obligaţiuni comune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici