Spania a reintrat în recesiune în primul trimestru, potrivit băncii centrale

Spania a reintrat în recesiune în primul trimestru, la doi ani după revenirea la creştere economică, a declarat marţi guvernatorul băncii centrale spaniole, Miguel Fernandez Ordonez, care a confirmat că declinul de 0,3% din ultimele trei luni ale anului trecut a continuat la începutul lui 2012.

189 afișări
Imaginea articolului Spania a reintrat în recesiune în primul trimestru, potrivit băncii centrale

Spania a reintrat în recesiune în primul trimestru, potrivit băncii centrale (Imagine: Shutterstock)

"Agravarea crizei datoriilor, începând din vara trecută, a întrerupt revenirea fragilă a economiei", a afirmat Ordonez într-un discurs, transmite AFP.

După contracţia din ultimul trimestru din 2011, tendinţa negativă a continuat în primele luni din acest an, ceea ce înseamnă că economia spaniolă se află din nou în recesiune, a adăugat guvernatorul.

Două trimestre consecutive de contracţie a PIB indică intrarea ţării în recesiune.

Datele preliminare referitoare la evoluţia economiei spaniole în primul trimestru vor fi publicate la sfârşitul lunii aprilie.

"Aşa cum s-a întâmplat în 2008 şi 2009, principala slăbiciune a economiei Spaniei este cererea internă", a subliniat Ordonez. Piaţa internă este afectată de nivelul foarte ridicat al şomajului, de circa 23%.

După o creştere economică de numai 0,7% în 2011, guvernul de la Madrid anticipează pentru acest an o contracţie a PIB de 1,7%, cu creştere economică negativă în primele două trimestre.

În acest context dificil, guvernul trebuie să reducă deficitul bugetar în acest an la 5,3% din PIB, de la 8,51% în 2011. Pentru 2013, ţinta deficitului bugetar este de 3%, considerată deja nerealistă de numeroşi analişti.

Spania a împrumutat marţi 3,178 miliarde de euro prin emisiuni de titluri pe termen de 12 şi 18 luni, la randamente în creştere puternică . Pentru titlurile pe termen de 12 luni randamentul obţinut a fost de 2,6% (faţă de 1,4% în 20 martie), iar pentru titlurile pe 18 luni randamentul a atins 3,1% (faţă de 1,7% în martie).

Guvernul de la Madrid urmează să efectueze joi o altă emisiune de obligaţiuni pe termen de 10 ani, prin care vrea să obţină 5,5 miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici