Spania cere în premieră finanţare externă pentru bănci, de la instituţiile europene

Spania a solicitat pentru prima dată finanţare internaţională pentru a face faţă crizei financiare, ministrul Bugetului, Chrstibal Montoro, afirmând marţi că instituţiile europene ar trebui să contribuie la sprijinirea băncilor spaniole.

501 afișări
Imaginea articolului Spania cere în premieră finanţare externă pentru bănci, de la instituţiile europene

Spania cere în premieră finanţare externă pentru bănci, de la instituţiile europene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Băncile spaniole nu au nevoie de "sume excesive" pentru recapitalizare, iar "întrebarea este de unde vor veni acei bani", a afirmat Montoro la Madrid, într-un interviu pentru postul de radio Onda Cero, citat de Bloomberg.

"De aceea este atât de important ca instituţiile europene să se deschidă şi să ne ajute să obţinem, să faciliteze distribuirea acestor bani, pentru că nu vorbim despre sume astronomice", a afirmat el.

Premierul spaniol, Mariano Rajoy, a cerut în mai multe rânduri ca Mecanismul European de Stabilitate, fondul permanent de urgenţă al zonei euro, care ar trebui să intre în funcţiune de la jumătatea acestui an, să poată recapitaliza direct băncile.

Totodată, Rajoy a exclus în repetate rânduri necesitatea unui acord de "bailout" pentru statul spaniol sau pentru băncile din Spania.

Preşedintele Banco Santander, Emilio Botin, a declarat luni că o sumă de 40 miliarde euro, din fonduri europene, ar fi suficientă pentru a rezolva problemele sectorului bancar spaniol.

Germania se opune acestei idei şi nu vrea să permită fondului de urgenţă să finanţeze direct băncile. În prezent, finanţarea băncilor din Mecanism este posibilă numai prin intermediul guvernelor.

Montoro a reiterat poziţia guvernului că statul nu va avea nevoie de un program de finanţare externă, după modelul celor convenite în cazul Greciei, Portugaliei şi Irlandei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici