Statele UE vor să ajungă la un acord privind o taxă bancară înainte de sfârşitul anului

Guvernele statelor din Uniunea Europeană (UE) vor încerca să ajungă la un acord privind o taxă bancară până la sfârşitul acestui an şi analizează totodată posibilitatea introducerii de sancţiuni financiare pentru agenţiile de rating, a anunţat marţi preşedinţia UE.

15 afișări
Imaginea articolului Statele UE vor să ajungă la un acord privind o taxă bancară înainte de sfârşitul anului

Statele UE vor să ajungă la un acord privind o taxă bancară înainte de sfârşitul anului (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Didier Reynders, ministerul Finanţelor din Belgia, ţară care deţine preşedinţia rotativă a UE, a declarat că Uniunea lucrează încă la măsuri care să asigure că, pe viitor, aşa-numitele bailout-uri vor fi plătite de bănci, şi nu de contribuabili.

Comisia Europeană analizează posibilităţi de a introduce o taxă suplimentară asupra băncilor.

"Vom încerca să ajungem la un acord în această privinţă până la sfârşitul anului", a afirmat Renders la un simpozion privind reglementarea în UE.

UE ia în considerare totodată o soluţie mai controversată, respectiv o taxă asupra tranzacţiilor financiare, dar Reynders a sugerat că un acord pe acest subiect este mult mai îndepărtat.

Oficialul belgian a arătat totodată că noua Autoritate Europeană pentru Pieţe de Capital, care va fi lansată în luna ianuarie, ar trebui să dispună de prerogativa de a impune sancţiuni financiare asupra agenţiilor de rating.

Aceste companii evaluează situaţia financiară şi operaţională a unei companii, organizaţii sau a unui stat şi acordă rating-uri de credit ("note") atât emitentului, cât şi unor instrumente emise de acesta, cum ar fi obligaţiunile.

Reputaţia agenţiilor de rating a fost erodată puternic în urma crizei financiare globale, deoarece instituţiile au acordat rating-uri ridicate unor instrumente financiare care au devenit în scurt timp netranzacţionabile şi şi-au pierdut valoarea.

Statele Unite au aprobat deja o legislaţie de reformă a pieţelor financiare, care a suferit însă compromisuri importante pentru a trece prin Congres.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici