Statul ar trebui să plătească penalităţi dacă întârzie obligaţiile faţă de firme

Autorităţile publice ar trebui să plătească dobânzi şi penalităţi identice cu cele aplicate firmelor la întârzierea plăţii creanţelor bugetare, dacă amână rambursarea TVA, restituirea impozitelor sau plata contractelor de achiziţie publică, susţine Consiliul pentru IMM-uri.

111 afișări
Imaginea articolului Statul ar trebui să plătească penalităţi dacă întârzie obligaţiile faţă de firme

Statul ar trebui să plătească penalităţi dacă întârzie obligaţiile faţă de firme (Imagine: Mediafax Foto)

"Instituirea obligaţiei de a plăti deobânzi şi penalităţi în cazul întârzierii plăţii vizează exclusiv contribuabilii, nefiind reglementat acelaşi regim de sancţiuni pentru plăţile întârziate ale autorităţilor publice în relaţiile fiscale pentru rambursarea de TVA, regularizări sau restituiri de impozite şi în contractele de achiziţie publică", a declarat, vineri, într-o conferinţă, preşedintele Consiliului pentru IMM-uri, Ovidiu Nicolescu, referindu-se la proiectul de modificare şi completare a Codului de Procedură Fiscală.

Reprezentantul întreprinzătorilor spune că este binevenită decizia de reducere a dobânzilor de întârziere pentru creanţe bugetare de la 0,1% la 0,05%, dar consideră inoportună introducerea penalităţilor de întârziere a plăţii în completarea dobânzilor, de 5%, respectiv 15%.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă al Guvernului care modifică Codul de Procedură Fiscală prevede că firmele vor plăti atât o dobândă de întârziere, cât şi o penalitate de întârziere, care va fi calculată în funcţie de perioada cu care a fost depăşit termenul de scadenţă. În prezent, companiile plătesc doar o majorare de întârziere, de 0,1% pe zi din obligaţia de plată.

Guvernul propune ca firmele să plătească o dobândă de 0,05% din suma datorată pentru fiecare zi de întârziere, de două ori mai mică faţă de nivelul din prezent, şi nicio sumă penalizatoare pentru primele 30 de zile de întârziere.

Penalitatea ar urma să fie de 5% din suma totală dacă datoria este achitată în următoarele 60 de zile, iar pentru cele care depăşesc termenul de 90 de zile penalitatea va ajunge la 15% din totalul obligaţiilor de plată.

Penalitatea de întârziere nu va înlătura obligaţia de plată a dobânzilor.

"Se aplică practic o dublă pedeapsă, şi dobânzi şi penalităţi. Se dublează astfel costurile pentru IMM-uri în perioada de criză. Sugerăm să se menţină doar dobânzile, fără penalităţi. De asemenea, propunem în perioada crizei prelungirea termenelor de plată cu 60 de zile pentru microîntreprinderi şi cu 30 de zile pentru IMM-uri. Peste 80% din firme au peste 30 de zile de întârziere la plată, iar multe depăşesc şi termenul de 60 de zile", a adăugat Nicolescu.

Totodată, reprezentanţii micilor întreprinzători solicită pentru perioada crizei scutirea la plată a majorărilor de întârziere pentru IMM-uri care au înregistrat creanţe bugetare în anul 2009 şi care vor achita debitele până cel târziu la data de 1 iulie 2010.

Senatul a adoptat, joi, o propunere legislativă care prevede compensarea creanţelor agenţilor economici care prestează lucrări sau servicii finanţate de la bugetul de stat în baza unor hotărâri de Guvern, cu datoriile pe care statul le are faţă de operatori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici