Statul nu va mai asigura spaţiul minim de locuit pentru persoanele care nu achită rate la Prima Casă

Statul va garanta credite la cumpărarea unei locuinţe prin programul "Prima Casă" şi pentru solicitanţii care au deţinut cote-părţi din case cu alte persoane decât cu soţia sau soţul, dar nu va mai asigura un spaţiu minim de locuit, conform legii, pentru persoane care nu mai achită ratele creditului.

298 afișări
Imaginea articolului Statul nu va mai asigura spaţiul minim de locuit pentru persoanele care nu achită rate la Prima Casă

Statul nu va mai asigura spaţiul minim de locuit pentru persoanele care nu achită rate la Prima Casă (Imagine: Mediafax Foto)

Modificările au fost decise în şedinţa de miercuri a Guvernului, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.

Astfel, potrivit deciziei Guvernului, cei care au deţinut împreună cu alte persoane decât soţul sau soţia cote-părţi din locuinţe, indiferent de modul de dobândire, vor putea de asemenea să apeleze la programul "Prima Casă", pentru a achiziţiona sau construi o locuinţă.

Terenul pe care sunt construite locuinţele, precum şi locuinţele viitoare vor purta o ipotecă de rang I în favoarea statului, la care se adaugă şi o ipotecă convenţională de rang II în favoarea băncii, care să asigure o garanţie în cazul respingerii cererii de plăată de către Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM înainte de finalizarea construcţiei.

Guvernul a mai decis ca, în ipoteza în care a fost executată garanţia statului, să fie aplicate măsuri de executare silită imobiliară asupra locuinţelor achiziţionate sau construite în cadrul programului, fără asigurarea unui spaţiu minim de locuit, prevăzut de lege, pentru persoana care nu şi-a respectat obligaţia de plată a ratelor restante şi pentru care statul a plătit valoarea de executare a garanţiei.

În acest an, programul a fost modificat, astfel că FNGCIMM va garanta creditul pentru cumpărarea unei locuinţe prin "Prima Casă" în limita a 60.000 euro, pentru imobile vechi ori deja începute, şi 70.000 euro, pentru locuinţe cu lucrări încă neîncepute, iar cumpărătorii organizaţi în asociaţii vor avea o garanţie de câte 75.000 euro, tot pentru case noi.

Creditele prin "Prima Casă" au o rată a dobânzii EURIBOR (rata solicitată între principalele bănci din zona euro la depozitele pe piaţa interbancară) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR (rata dobânzii la împrumuturi pe piaţa interbancară românească) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de finanţator.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici