Statul pierde controlul în AGA de la FP după ce săptămâna trecută a cedat 10% din acţiuni

Statul a pierdut controlul în AGA de la Fondul Proprietatea (FP) după ce ANRP a emis şi transmis săptămâna trecută Depozitarului Central titluri de conversie pentru 10,1% din acţiunile Fondului Proprietatea (FP), de cinci ori mai mult decât în primele trei săptămâni de la reluarea conversiei.

7 afișări

Pachetul de acţiuni este evaluat pe bursă la aproximativ 648 milioane lei (164 milioane euro).

În urma conversiilor de săptămâna trecută, pachetul deţinut de Ministerul Finanţelor a scăzut la 24,54%, astfel că statul nu mai poate impune deciziile în AGA. În statutul FP se spune că statul deţine controlul în AGA atât timp cât participaţia sa este de peste 33%.

Potrivit unui proiect de ordonanţă de guvern elaborat de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) şi discutat pe 11 mai în şedinţa de Guvern, Executivul vrea să împingă până la finele lui iulie termenul în care trebuie să schimbe titluri de despăgubire în acţiuni FP pentru acţionari privaţi, invocând riscul scăderii valorii de tranzacţionare la bursă.

Termenul este justificat de Guvern prin faptul că transmiterea într-un interval foarte scurt a unui număr mare de acţiuni de la stat către acţionarii privaţi va conduce la o scădere considerabilă a valorii de tranzacţionare a acţiunilor şi, implicit, a valorii medii ponderate avută în vedere la conversia titlurilor de despăgubire în acţiuni.

Tot în 11 mai, Guvernul a abilitat ANRP să modifice ordinea în care sunt emise titlurile de plată aferente despăgubirilor şi/sau de conversie în acţiuni la Fondul Proprietatea, în cazuri motivate prin "distorsionarea" pieţei şi scăderea preţului pe bursă.

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a emis în perioada 23 - 27 mai un număr de 1.047 de titluri de conversie, prin care au fost transferate din portofoliul Ministerului Finanţelor 1,391 miliarde de acţiuni Fondul Proprietatea, potrivit datelor comunicate, marţi, la solicitarea MEDIAFAX.

ANRP anunţase luni, 23 mai, tot la solicitarea MEDIAFAX, că de la reluarea conversiei a dispus transferul a 2,15% din acţiunile FP din contul Ministerului Finanţelor.

"În perioada 02 - 27 mai 2011, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a emis şi transmis Depozitarului Central un număr de 1.447 de titluri de conversie, din care 1.047 de titluri de conversie au fost emise şi transmise Depozitarului Central în perioada 23 mai -27 mai a anului în curs. Valoarea totală a titlurilor de conversie aferente dosarelor cu cereri de opţiune în acţiuni la Fondul Proprietatea, emise şi transmise Depozitarului Central în vederea înregistrării în registrul acţionarilor, după încetarea perioadei de suspendare, respectiv în perioada 2 - 27 mai 2011, este în cuantum de 1.687.459.314 de acţiuni (12,25% din titlurile FP - n.r.)", se arată în răspunsul ANRP.

Autoritatea precizează că în prezent analizează şi verifică documentele depuse în alte 366 de dosare în care s-a cerut conversia în acţiuni Fondul Proprietatea.

Întrucât participaţia statului a scăzut sub 33%, Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, poate să propună schimbarea modalităţii de vot, după cum anunţa la mijlocul lunii ianuarie managerul de fond al FP, Greg Konieczny.

Atât timp cât statul a avut peste 33% din acţiunile FP, Ministerul Finanţelor a avut posibilitatea să voteze cu toate acţiunile din portofoliu, însă în cazul celorlalţi acţionari se aplică o politică diferită.

Astfel, acţionarii care deţin sub 1% din acţiuni au un drept la vot pentru fiecare titlu din portofoliu. În cazul participaţiilor plasate între 1% şi 3%, posesorii au un vot la două acţiuni, iar pachetele cuprinse între 3% şi 5% asigură un singur vot la trei acţiuni.

Dacă un acţionar deţine mai mult de 5% din capitalul FP, diferenţa peste pragul de 5% nu conferă niciun drept de vot.

Procesul de conversie a fost suspendat în 11 ianuarie, întrucât legea în baza căreia s-a decis înfiinţarea Fondului prevede oprirea temporară cu 10 zile lucrătoare înainte de listarea la BVB şi reluarea după primele 65 de şedinţe bursiere. Acţiunile FP au fost listate în 25 ianuarie la BVB.

Preţul la care se face conversia titlurilor de despăgubire este cotaţia medie ponderată a acţiunilor din ultimele 60 de şedinţe bursiere anterioare datei de depunere a cererii de conversie. Preţul este comunicat zilnic de către Bursa de Valori Bucureşti, conform protocolului încheiat între ANRP şi BVB. Anterior listării acţiunile erau acordate la un preţ egal cu valoarea nominală, de 1 leu.

La 16 mai, data de înregistrare pentru dividend, un pachet reprezentând 31,41% din acţiunile Fondului era deţinut de persoane fizice şi juridice din România, iar investitorii străini controlau 31,82% din titluri, potrivit raportărilor Fondului Proprietatea.

FP este o societate de investiţii de tip închis, creată în scopul despăgubirii persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură.

Intrarea unor noi pachete de acţiuni FP în piaţă i-a determinat pe unii investitori vândă titlurile, aceştia estimând că noii acţionari vor fi dispuşi să cedeze acţiunile la preţuri mai mici. Astfel, acţiunile Fondului au scăzut în luna mai cu peste 13%, de la 0,5605 lei la 0,486 lei.

Calculată la preţul de la finalul şedinţei bursiere de marţi, capitalizarea Fondului este de 6,696miliarde lei (1,625 miliarde euro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici