Stolojan: Guvernul ar trebui să discute cu proprietarii Rompetrol pentru plata datoriei către stat

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a declarat joi, în cadrul unei dezbateri, că Guvernul ar trebui să aibă un dialog competent cu noii proprietari ai Rompetrol, pe tema datoriei de 600 milioane dolari pe care nu o pot plăti, dar şi cu Petrom, privind activitatea petrochimiei.

18 afișări
Imaginea articolului Stolojan: Guvernul ar trebui să discute cu proprietarii Rompetrol pentru plata datoriei către stat

Stolojan: Guvernul ar trebui să discute cu proprietarii Rompetrol pentru plata datoriei către stat (Imagine: Daniel Mihăilescu/Mediafax Foto)

"Guvernul trebuie să se ocupe mai bine şi de sectorul privat. Vă dau un exemplu, pentru că unul din golurile create în bugetul pe 2010 este atitudinea lui Rompetrol, noii proprietari, care au dat miliarde să cumpere proprietatea şi când trebuie să dea şase sute de milioane de dolari către Guvern spun că nu pot să o mai dea", a spus Stolojan.

El a arătat că Guvernul trebuie să aibă o discuţie foarte serioasă cu Rompetrol pentru că "nu e posibil să dai miliarde să îţi cumperi dreptul de proprietate şi când e vorba de datoria statului să spui că nu mai ai bani".

"Statul trebuie să aibă un dialog foarte competent cu noii proprietari de la Rompetrol, pe tema datoriei respective, după cum statul, Guvernul ar trebui să aibă un dialog la fel de competent, fiind şi proprietar, cu Petrom. De exemplu, eu nu sunt de acord cu concepţia Petrom de a părăsi orice activitate din domeniul petrochimiei în România", a mai arătat europarlamentarul PDL.

În opinia sa, decizia Petrom este "o eroare", pentru că România a avut în primul rând oameni pregătiţi în domeniul petrochimiei.

"Decizia Petrom de a ieşi din petrochimie în România nu mi se pare corectă faţă de România şi este de datoria Guvernului să găsească mijloacele de dialog pentru a lămuri Petrom că o asemenea decizie este contrară intereselor ţării", a spus el.

Grupul Rompetrol este controlat de compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan.

Pachetul majoritar de acţiuni al Petrom a fost cumpărat de grupul austriac de petrol şi gaze OMV în 2004.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici