Străinii au adus 9,2 mil. euro la Bursă în noiembrie

Investitorii străini au adus în piaţa de capital 9,2 milioane euro, după ce în octombrie au retras 11 milioane euro, potrivit datelor anunţate, luni, de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM).

14 afișări
Imaginea articolului Străinii au adus 9,2 mil. euro la Bursă în noiembrie

Străinii au adus 9,2 mil. euro la Bursă în noiembrie

Astfel, după lunile octombrie şi noiembrie ale anului trecut, soldul este negativ, de 1,8 milioane euro, după ce în aceeaşi perioadă din 2007 nerezidenţii erau cumpărători neţi, cu plasamente de 3,2 milioane euro.

Cumpărările investitorilor străini au scăzut cu 32% în octombrie faţă de luna septembrie, de la 53,8 milioane euro la 36,2 milioane euro, în timp ce vânzările de acţiuni au scăzut cu 9%, de la 51,8 milioane euro la 47,2 milioane euro.

Datele CNVM cuprind valoarea cumulată a tranzacţiilor realizate atât pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), cât şi pe piaţa Rasdaq.

Bursa de la Bucureşti a fost marcată în octombrie de o volatilitate foarte ridicată, investitorii reacţionând mai virulent la scăderile pieţelor externe. Retragerile investitorilor străini au împins în jos, cu 33%, indicele compozit al BVB.

Sumele rezultate din vânzarea de titluri la BVB, în octombrie, a fost de peste trei ori mai redusă comparativ cu valoarea poziţiilor lichidate în aceeaşi lună din 2007, de 150,2 milioane euro.

Pe partea de cumpărare, investitorii din afara României au alocat fonduri de 36,2 milioane euro, valoare de cinci ori mai mică faţă de sumele plasate în perioada similară a anului 2007, de 182 milioane euro.

După agitaţia din octombrie, luna noiembrie a adus o calmare a investitorilor, cotaţiile acţiunilor de la BVB înregistrând creşteri uşoare la nivelul preţurilor.

În aceste condiţii, interesul investitorilor din afara României pentru piaţa de capital de la Bucureşti a revenit, aceştia achiziţionând titluri în valoare de 35,7 milioane euro şi lichidând poziţii de 26,4 milioane euro. Străinii au adus, astfel, 9,2 milioane euro la Bursă, fiind cumpărători neţi pentru a cincea oară în 2008. Valoarea achiziţiilor efectuate de nerezindeţi a mai depăşit vânzările în lunile februarie, aprilie, mai şi septembrie. Cele mai mari intrări au fost realizate în mai, când aceştia au adus la bursă 199,2 milioane lei (54,4 milioane euro).

Valoarea achiziţiilor realizate de străini în luna noiembrie a anului trecut a fost de peste patru ori mai redusă faţă de aceeaşi lună din 2007, când au cumpărat titluri în sumă de 147,4 milioane euro.

În acelaşi timp, sumele rezultate din vânzările efectuate în noiembrie, de 26,4 milioane euro, au fost de peste şase ori mai reduse decât cele din luna similară a anului 2007, când investitorii din afara României au lichidat titluri de 175,9 milioane euro.

Străinii au cumpărat în primele 11 luni ale anului trecut titluri în valoare de 673,6 milioane euro şi au lichidat poziţii în sumă de 690,5 milioane euro, rezultând astfel retrageri de 16,9 milioane euro.

Vânzările nete ale străinilor din intervalul ianuarie - noiembrie 2008, vin după ce în aceeaşi perioadă a anului 2007 au adus pe piaţa de capital din România 461 milioane euro. În primele 11 luni din 2007, nerezidenţii au achiziţionat titluri în valoare de 2,16 miliarde euro şi au vândut de 1,7 miliarde euro.

Investitorii din Marea Britanie au fost cei mai activi la Bursă atât pe partea de vânzare, cât şi pe cea de cumpărare, cu cote de piaţă de 63,7%, respectiv 18,1%, per ansamblul primelor 11 luni ale anului trecut.

Britanicii au dominat piaţa pe partea de vânzare, lichidând poziţii în valoare cumulată de 145,5 milioane euro, în timp ce au cumpărat de 121 milioane euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici