STUDIU: Piaţa de sisteme fotovoltaice rezidenţiale din România are un potenţial de 24 de miliarde de euro

Liderul de piaţă a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 21 milioane de euro.

1616 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Piaţa de sisteme fotovoltaice rezidenţiale din România are un potenţial de 24 de miliarde de euro

STUDIU: Piaţa de sisteme fotovoltaice rezidenţiale din România are un potenţial de 24 de miliarde de euro

În contextul majorării preţurilor la energia electrică, românii sunt tot mai interesaţi de energia regenerabilă. În ultimii doi ani, numărul prosumatorilor aproape s-a triplat. Vorbim despre 33.098 prosumatori în 2022, cu 170% mai mult decât în 2021.

Iar liderul de piaţă pe acest segment, compania Romsir, care deţine 8% din piaţa prosumatorilor rezidenţiali conectaţi la reţea, şi-a dublat cifra de afaceri în 2022 faţă de 2021, ajungând la 21 de milioane de euro. Potenţialul pieţei rămâne însă uriaş, în condiţiile în care gradul de adoptare la nivel de gospodării este abia în jur 1% faţă de potenţialul de case eligibile. Potrivit unui studiu realizat de Neomar Consulting, potenţialul pieţei de sisteme fotovoltaice rezidenţiale, la nivel naţional, este de aproximativ 24 de miliarde de euro (28 GW).

Cu o experienţă de 29 de ani, din care peste 15 ani pe segmentul energiei verzi, compania Romsir este lider de piaţă pe segmentul sistemelor fotovoltaice rezidenţiale din România. Compania avea în 2021 o cifră de afaceri de 11,5 milioane de euro şi 45 de angajaţi. Pe fondul creşterii de solicitări pentru instalarea de panouri fotovoltaice, compania a ajuns la o cifră de afaceri de 21 de milioane de euro şi 123 de angajaţi. În primul semestru al acestui an, liderul de piaţă a ajuns la o cifră de afaceri de 13 milioane de euro şi peste 200 de angajaţi.

Până acum, Romsir a instalat peste 8.000 de sisteme fotovoltaice comerciale şi rezidenţiale, aproximativ  8% din puterea instalată de către prosumatorii rezidenţiali conectaţi la reţea. Topul companiilor care deţin cote de piaţă de peste 4%, în segmentul de clienţi prosumatori rezidenţiali, este completat de Electrogrup SA (cu o cotă de piaţă de aproximativ 5%), P Plus 2002 SRL (4,6%) şi Energobit SA (4,5%).

„În ceea ce ne priveşte, avem o experienţă bogată. Am instalat peste 8.000 de sisteme fotovoltaice, din care peste 5.000 finanţate prin programul „Casa Verde” şi suntem pregătiţi în acest moment cu 50 de echipe proprii, care să asigure instalarea acestor sisteme pentru prosumatorii casnici. Iar cifra de afaceri la care am ajuns este o garanţie pentru clienţii noştri că putem dezvolta o capacitate de montaj care să asigure mii de instalări în următoarea perioadă”, a declarat Claudia Moga-Olaru, Director Economic al ROMSIR.

Suceava, Prahova, Bacău şi Argeş, cel mai mare potenţial al pieţei fotovoltaice în România

La nivel naţional, există aproximativ 5,6 milioane case eligibile pentru sisteme fotovoltaice (70% dintre cele din mediul rural şi 80% dintre cele din mediul urban). Abia 32.608 (0,58%) au avut instalate aceste sisteme, la nivelul anului 2022. Pe judeţe, cea mai mare pondere a caselor cu sisteme fotovoltaice instalate, din total case eligibile, se află în Ilfov (2,21% procent de penetrare, adică 3.431 gospodării cu instalaţii solare), Timiş (1,24%, 2.151 case), Harghita (1.19%, 1.181 case) şi Arad (1,02%, 1.456 case), se mai arată în studiul Neomar Consulting.

Potenţialul pieţei de sisteme fotovoltaice la nivel naţional, pentru consumul locativ (clienţi persoane fizice, posesori de case), este însă imens: aproximativ 28 GW în capacităţi instalate, în valoare de aproximativ 24 miliarde de euro! Cel mai mare potenţial al pieţei fotovoltaice încă neinstalate îl au judeţele Prahova (1.100 MW, 980 milioane euro), Suceava (1.000 MW, 902 milioane euro), Dolj (988 MW, 840 milioane euro), Iaşi (987 MW, 839 milioane euro), Bacău (921 MW, 783 milioane euro) şi Argeş (933 kW, 793 milioane Euro), aceste judeţe având printre cele mai reduse grade de penetrate a sistemelor fotovoltaice în consumul locativ.

România, pe locul 15 în UE

La nivel european, România se află pe locul al 15-lea în clasamentul capacităţilor electrice solare instalate (aproximativ 1,41 GW din totalul european). Spre comparaţie, lideri pe această piaţă sunt Germania (61 GW), Italia (24 GW), Olanda (15 GW). Dintre ţările aflate în vecinătatea României, Polonia deţine aproximativ 8,5 GW, Grecia 4,8 GW, Ungaria  3,5 GW, Cehia 2,3 GW, Bulgaria 1,38 GW, Slovacia 0,54 GW, Slovenia 0,52 GW şi Croaţia 0,16 GW. La nivelul energiei produse de capacităţile electrice solare, România se află pe locul al 13-lea în UE27.

„Deşi se află la jumătatea clasamentului, România are un uriaş potenţial de investiţii în industria energiei fotovoltaice graţie radiaţiilor solare superioare celor întâlnite în Europa Centrală, de Vest şi de Nord”, spun autorii studiului Neomar Consulting.

Pentru fructificarea acestui potenţial, România a semnat un acord prin PNNR potrivit căruia, până în anul 2030, capacităţile solare instalate în ţara noastră să fie de 3,7 GW. Pentru a se ajunge la acest nivel, e necesară instalarea a încă 2,3 GW. În acest scop, românii pot accesa, pe termen scurt şi mediu, 2 miliarde de lei (aproximativ 400 milioane de euro). Finanţarea se va face prin intermediul programului „Casa verde”, care s-ar putea implementa în adiţia a aproximativ 450-500 MW, acoperind peste 87.500 de locuinţe.

Pe termen lung, există un potenţial de instalare de sisteme fotovoltaice pentru o piaţă rezidenţială de aproximativ 28 GW, mai arată autorii studiului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici