SUA: Criza creditelor ipotecare riscante, foarte profitabilă pentru brokeri

Criza creditelor ipotecare a fost benefică pentru brokeri, cei mai bine plătiţi angajaţi din lume, care au încasat anul trecut sute de milioane de dolari, anticipând dificultăţile de pe piaţa instrumentelor financiare garantate de creditele ipotecare riscante.

52 afișări
Imaginea articolului SUA: Criza creditelor ipotecare riscante, foarte profitabilă pentru brokeri

SUA: Criza creditelor ipotecare riscante, foarte profitabilă pentru brokeri (Imagine: Mediafax Foto)

"Pentru cei care pariază pe o criză, cu cât aceasta este mai gravă, cu atât ei au mai mult de câştigat", a subliniat John Challenger, director general al companiei Challenger, Gray&Christmas.

La începutul anului 2006, evoluţia pozitivă din sectorul imobiliar în Statele Unite a entuziasmat lumea financiară, dar John Paulson, preşedintele fondului de investiţii Paulson, a fost sigur de apariţia unei crize financiare în cele din urmă.

"Majoritatea celor cu care discutam spuneau că preţurile imobiliare nu vor înregistra o scădere drastică la nivel naţional niciodată. Specialiştii din domeniul ipotecar erau prea entuziasmaţi de evoluţia sectorului", a declarat recent Paulson pentru publicaţia Wall Street Journal.

În 2007, situaţia a ieşit însă de sub control, iar Paulson, în vârstă de 52 de ani, a încasat marele jakpot, în timp ce compania la care a lucrat în anii '80, Bear Stearns, încearcă să limiteze pierderile suferite şi are nevoie de susţinerea autorităţilor publice.

În prezent, Paulson ocupă primul loc într-un clasament realizat de publicaţia Trader Monthly al celor mai bine plătiţi 100 de brokeri şi directori de fonduri de investiţii, cu un comision estimat la trei miliarde de dolari în 2007 pentru el şi echipa sa. Acesta este cel mai mare salariu anual cunoscut vreodată pe Wall Street.

"A fost anul în care curajul, instinctul şi hotărârea de a rămâne pe poziţii, în pofida celorlalţi, a primit o răsplată semnificativă", a declarat Rich Blake, redactor şef la Trader Monthly.

Indiferent de strategie, cei 100 de brokeri din clasament, dintre care majoritatea au lucrat la fonduri de hedging, un tip de fonduri foarte speculative, au câştigat în medie 303,6 milioane de dolari în 2007. Pentru cinci dintre aceştia, câştigul a depăşit un miliard de dolari.

În total, cei 100 de brokeri au încasat peste 30 miliarde de dolari, potrivit Trader Monthly.

Locul doi în clasament este ocupat de Phil Falcone, în vârstă de 42 de ani, fost angajat al Barclays Capital şi actual director al fondului de investiţii Harbinger Capital Partners. În timp ce criza din sectorul imobiliar şi bancar ar putea costa instituţiile financiare până la 400 miliarde de dolari, potrivit Fondului Monetar Internaţional, ea a însemnat pentru Falcone un câştig de 1,75 miliarde de dolari anul trecut.

Criza creditelor ipotecare riscante a reprezentat formula câştigătoare pentru mulţi alţii, precum Richard Perry, care ocupă locul 27 în clasament, cu 325 milioane de dolari, sau John Burbank, de pe locul 31, cu 275 milioane de dolari.

Potrivit presei, Comisia pentru Bursă şi Valori Mobiliare din Statele Unite (SEC) a deschis o investigaţie cu privire la câştigurile realizate la începutul lunii martie de mai multe fonduri de investiţii, printre care şi cele conduse de Paulson şi Falcone, care au lansat contracte de opţiuni ce mizau pe un colaps al băncii americane de investiţii Bear Stearns, chiar înainte ca aceasta să fie preluată de JPMorgan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici