SUA s-ar putea confrunta cu pierderi substanţiale în urma salvării AIG

O comisia a Congresului SUA care analizează salvarea asigurătorului American International Group (AIG) a avertizat că statul s-ar putea confrunta cu pierderi substanţiale în urma acestei măsuri, luată în 2008, iar guvernul nu a reacţionat destul de agresiv pentru a proteja banii contribuabililor.

18 afișări
Imaginea articolului SUA s-ar putea confrunta cu pierderi substanţiale în urma salvării AIG

SUA s-ar putea confrunta cu pierderi substanţiale în urma salvării AIG (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Astfel, Congressional Oversight Panel apreciază într-un raport că sunt şanse mari ca guvernul, care deţine 80% din AIG, să rămână un acţionar important al asigurătorului în 2012 şi că este neclar dacă fondurile utilizate pentru salvarea grupului vor fi rambursate în întregime, titrează Wall Street Journal.

Raportul contrastează cu o serie de comentarii mai optimiste facute miercuri de preşedintele Rezervei Federale (Fed), Ben Bernanke. Acesta a declarat că toate instituţiile financiare majore care au primit ajutor guvernamental în timpul celei mai dificile perioade a crizei financiare au rambursat fondurile, plătind totodată dobânzi şi dividente, şi că nu se aşteaptă ca în cazul AIG să fie ceva diferit.

"AIG, cred, va rambursa banii", a afirmat Bernanke.

Începând cu septembrie 2008, Fed şi Trezoreria SUA au rezervat ajutoare de 182,3 miliarde de dolari pentru AIG, livrând grupului aproximativ 132 de miliarde de dolari până în prezent.

AIG trebuie să ramburseze 101 de miliarde de dolari, fonduri obţinute prin vânzarea de active şi acţiuni, restul banilor urmând a fi recuperaţi din creditele ipotecare luate în administrare de Fed.

Comisia notează că salvarea AIG a ajutat sistemul financiar să evite colapsul, însă guvernul nu a reuşit să utilizeze toate opţiunile pe care le avea la dispoziţie înainte de a folosi banii contribuabililor. Raportul arată că guvernul ar fi putut face mai mult pentru organizarea eforturilor de susţinere, implicând fonduri din sectorul privat sau ajutor de la alte instituţii financiare care, într-un final, au avut de beneficiat după salvarea asigurătorului.

Comisia apreciază, de asemenea, că decizia controversată a Fed, luată la sfârşitul anului 2008, de a plăti datoriile de 62 de miliarde de dolari ale AIG către partenerii de trading a creat turbulenţe pe piaţă şi a protejat creditorii grupului în dauna contribuabililor.

"Au fost puse în pericol miliarde de dolari din banii contribuabililor, piaţa a fost modificată pentru totdeauna, iar încrederea populaţiei a fost grav afectată", spune raportul.

Un purtător de cuvând al Trezoreriei a declarat că guvernul a avut la dispoziţie foarte puţin timp pentru a lua decizii esenţiale, în septembrie 2008, pentru salvarea AIG.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici