Suciu, despre Vâlcov guvernator BNR, după ce se încheie mandatul lui Isărescu: Sunt sute de specialişti care merită

Întrebat, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României (BNR), a evitat, marţi, să dea un răspuns clar dacă Darius Vâlcov, consilierul pe probleme economice al premierului Dăncilă, este sau nu potrivit pentru funcţia de Guvernator BNR, aşa cum s-a vehiculat, în ultimele două zile.

28401 afișări
Imaginea articolului Suciu, despre Vâlcov guvernator BNR, după ce se încheie mandatul lui Isărescu: Sunt sute de specialişti care merită

Suciu, despre Vâlcov guvernator BNR, după ce se încheie mandatul lui Isărescu: Sunt sute de specialişti care merită o conducere profesionistă

„Habar n-am. Nu ştiu să vă spun acest lucru şi cred că sunt sute de specialişti în banca aceasta (BNR – n.red.) care merită o conducere profesionistă. Dacă dânsul poate furniza o conducere profesionistă, nimic de spus”, a spus Dan Suciu, într-o emisiune la Realitatea TV.

Despre un nou mandat pentru Mugur Isărescu, al cărui mandat se încheie în acest an, consilierul premierului Viorica Dăncilă nu a dat un răspuns direct, duminică seara, la Antena 3, dar a lăsat să se înţeleagă care este opinia sa. „Dacă aş spune ce cred eu, poate ar conta foarte mult şi iar mă acuză cineva că a picat Bursa sau nu mai ştiu ce s-a întâmplat. Cred fiecare este bine să se gândească la ce are de făcut, bine la cariera lui şi, la un moment dat, să lăsăm locul şi la alţii”, a afirmat Vâlcov.

Născut la 1 august 1949, Mugur Isărescu este Guvernator al BNR din septembrie 1990, cu un an de pauză, în 2000, când a fost premier şi când a candidat pentru funcţia de preşedinte al României, având unul dintre cele mai lungi mandate din Europa.

„Înţeleg că domnul Vâlcov a avut o opinie. Ce spunea domnul Vâlcov spunea în nume personal, chiar a subliniat acest lucru, şi spunea că, la un moment dat. De-acord, la un moment dat, toţi trebuie să facem acest lucru - eu, dumneavoastră (realizatoarea emisiunii - n.red.), domnul Guvernator, domnul Vâlcov, chiar, la un moment dat, trebuie să lăsăm locul la alţii. Nu ştiu, când este acel moment. Este Parlamentul României însărcinat să decidă acel moment, în cazul Consiliului de Administraţie. Este o decizie pe care toţi membrii Consiliului de Administraţie o vor respecta, când va deveni explicită”, a precizat Suciu.

Suciu, despre un nou mandat al lui Isărescu: Nu s-a pronunţat niciodată, în mod explicit

 

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României (BNR), a arătat, marţi, care sunt motivele pentru care Mugur Isărescu nu a spus niciodată dacă îşi mai doreşte sau nu un nou mandat de Guvernator şi care sunt condiţiile în care vor fi făcute alegerile pentru conducerea BNR, în toamnă.

„Nu, n-a făcut acest anunţ. (...) Nu s-a pronunţat niciodată, în legătură cu acest subiect, în mod explicit, aşa încât să putem trage o concluzie şi nu cred că este cazul să se pronunţe, atâta vreme cât discuţia a ajuns acum abia să devină acută, pentru că au apărut aceste tensiuni. Vom vedea dânsul, în momentul în care este cazul să vadă”, a afirmat Dan Suciu, marţi, într-o emisiune la Realitatea TV, referitor la afirmaţia că Mugur Isărescu a declarat că nu va candida.

Purtătorul de cuvânt al BNR a mai spus, zâmbind, că n-are nicio informaţie, dacă Mugur Isărescu şi-ar mai dori sau nu un nou mandat. Născut la 1 august 1949, Mugur Isărescu este Guvernator al BNR din septembrie 1990, cu un an de pauză, în 2000, când a fost premier şi când a candidat pentru funcţia de preşedinte al României, având unul dintre cele mai lungi mandate din Europa.

„Aceste chestiuni nu se fac prin anunţuri. Dacă Parlamentul decide o prelungire sau o neprelungire, este atributul Parlamentului. Tot Consiliul (de Administraţie al BNR – n.red.) intră în această categorie – au acelaşi statut în privinţa nominalizării, alegerii şi a continuării mandatului (...)”, a punctat Suciu.

Alegerile pentru noul CA al BNR şi pentru Guvernator sunt programate în octombrie, mandatul acestora încheindu-se la data de 11 octombrie 2019.

„Legea actuală va rămâne în vigoare, pentru că este o lege care are implicaţii serioase şi conotaţii serioase de tot ceea ce înseamnă legislaţie europeană. Banca Naţională, statutul Băncii Naţionale şi funcţia Băncii Naţionale, sunt trecute explicit în Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană şi-acolo spune un lucru foarte interesant: Banca Naţională n-are voie să primească recomandări, solicitări sau sugestii din partea altor instituţii ale statului. Acest statut de independenţă este confirmat de Tratatul de Aderare al României la Uniunea Europeană şi acesta este cadrul de independenţă şi responsabilitate în care Banca Naţională trebuie să opereze. De aceea nu putem da curs la discuţii care se bazează pe fake news-uri, chiar atunci când sunt lansate de un domn care a ajuns senator, din păcate, pentru discuţia pe care a lansat-o, pentru că responsabilitatea domniei sale în acea funcţie de senator este imensă şi ar trebuie să şi-o asume. Nu putem discuta pe fake news-uri. Trebuie să vorbim pe realităţi”, a mai spus Suciu.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici