Summit-ul G20: Statele producătoare de petrol dau asigurări că vor lua măsuri, în contextul creşterii preţului

Statele producătoare de petrol din cadrul G20 au dat asigurări, la summit-ul din acest weekend de la Mexico City, că vor lua măsuri pentru a feri economia mondială de efectele creşterii preţurilor ţiţeiului, a declarat un oficial italian.

647 afișări
Imaginea articolului Summit-ul G20: Statele producătoare de petrol dau asigurări că vor lua măsuri, în contextul creşterii preţului

Summit-ul G20: Statele producătoare de petrol dau asigurări că vor lua măsuri, în contextul creşterii preţului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Evoluţia preţurilor petrolului este unul dintre potenţialele riscuri care ameninţă economia globală, însă statele G20 sunt conştiente de această problemă. Ţările producătoare de petrol cunosc acest potenţial risc şi au arătat că vor acţiona pentru a preveni materializarea lui", a spus Vittorio Grilli, adjunctul ministrului italian al Economiei.

Ministrul Finanţelor din Brazilia, Guido Montega, a declarat că aprecierea rapidă a preţurilor petrolului reprezintă un motiv serios de îngrijorare, mai ales pentru că este determinată de chestiuni politice.

Arabia Saudită, cel mai mare producător de petrol din lume, este membră a G20. Rusia, Canada şi Mexic, de asemenea state producătoare şi exportatoare de petrol, fac parte din G20.

Surse oficiale au declarat pentru Reuters că miniştrii Finanţelor din statele G20 vor avertiza duminică, în comunicatul pregătit pentru finalul reuniunii de la Mexico City, asupra riscurilor generate de creşterea preţurilor petrolului din cauza tensiunilor geopolitice, care ameninţă revenirea fragilă a economiei mondiale.

Preţul petrolului Brent a depăşit vineri pragul de 125 dolari pe baril, urcând la maximul ultimelor 10 luni, din cauza temerilor privind tensiunile din Iran.

Arabia Saudită a crescut puternic exporturile în această săptămână şi a suplimentat livrările către cei mai mari clienţi din întreaga lume, surse din industrie afirmând că acţiunea a încetinit semnificativ creşterea preţului petrolului.

Sancţiunile financiare de tip embargo impuse asupra Iranului au oprit exporturile statului către numeroşi clienţi din Europa şi Asia, care s-au îndreptat către alte surse, împingând în sus cererea.

Cotaţia petrolului Brent în euro a atins la sfârşitul săptămânii un nou record istoric, de peste 93 euro pe baril.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici