Tabără: Producţia de grâu este de peste opt milioane de tone, România redevine grânar

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat, vineri, la Bistriţa, că producţia de grâu din acest an este de peste opt milioane de tone, din care peste patru milioane de tone sunt disponibile pentru export, afirmând că acest lucru face ca România să redevină "grânar".

1000 afișări
Imaginea articolului Tabără: Producţia de grâu este de peste opt milioane de tone, România redevine grânar

Grâu (Imagine: Lucian Muntean/Mediafax Foto)

"Producţia scriptică la grâu este de peste 7,2 milioane de tone. În realitate, producţia la grâu este de peste opt milioane de tone, o spun cu toată răspunderea. Asta înseamnă un disponibil pentru export de peste patru milioane de tone", a spus Tabără.

El a declarat că România se poate intitula din nou grânar, mai ales că producţia este şi de calitate.

"E prima oară când putem discuta despre un anumit grânar. Producţia e de excepţională calitate. Sunt judeţe în care grâul este sută la sută bun pentru panificaţie. În media pe ţară, proporţia de grâu bun pentru panificaţie este de peste 80 la sută. Reintrăm în clubul exportatorilor de grâu, unde România trebuie să rămână", a declarat Tabără.

Tabără a spus că, la porumb, producţia va depăşi 11 milioane de tone, iar la floarea-soarelui va fi o producţie de 1,6 milioane de tone, record istoric. La rapiţă vom avea o producţie de aproape 800.000 de tone.

Ministrul a adăugat că, în România, lipseşte soia, cu care ne-am putea duce pe un milion de hectare, dar se stă foarte bine la cartoful de toamnă, 3,5 milioane de tone estimate.

"La strugurii de vin, este unul dintre cei mai buni ani, pe 4 la sută din suprafaţă sunt 29.000 de tone, dar estimăm 765.000 de tone. E o creştere de calitate a producţiei de struguri",a declarat el.

El a menţionat că în aceste condiţii de recoltă bogată se poate discuta despre "o primă aşezare în normalitate a pieţei agricole".

"Există şi distorsiuni legate de cerere, de mersul economiei. Nu agricultura e vinovată de ce înseamnă preţurile produselor agroalimentare. Nu voi accepta să facem presiune pe producătorul primar. A acţiona asupra lui, a-l face să vândă mai ieftin, în condiţiile în care speculanţii au lucrat ani de zile în sistemul acesta, ar fi o gravă eroare", a spus el.

Tabără a adăugat că ani de zile s-au dat mulţi bani spre agricultură sub formă de subvenţii, fără ca ele să se vadă într-o creştere efectivă şi durabilă.

"Creşterea este dată de puterea fermierului. Toată lumea a rămas tributară banilor care veneau la un moment dat. Este pentru prima dată când, datorită preţurilor şi pieţei, fermierii pot face cât de cât faţă, pot fi mai tari în producţie şi în piaţă", a spus Tabără.

Tabără a afirmat că este pentru prima dată după foarte mulţi ani când preţul porumbului depăşeşte preţul grâului.

"Asta înseamnă menţinerea unui preţ suspendat la grâu. Parte din producţia de porumb este îndreptată spre alte sectoare decât cele de furaj şi alimentaţie. Porumbul devine o principală sursă producătoare de energie", a declarat el.

Tabără a dat ca exemplu SUA în care se foloseşte porumb pentru producerea de etanol, dar şi Germania unde este folosit pentru biogaz şi electricitate.

"Nici noi nu o să fim scutiţi de o astfel de chestiune. O privire mai atentă asupra producţiei de biomasă ar putea să ne ducă la autarhia energetică. Important e că această plantă câştigă în durabilitate. România a avut până în urmă cu 7-8-10 ani o suprafaţă cultivată cu porumb de peste trei milioane hectare. E incredibil, m-am uitat peste statistici, suprafaţa cultivată cu porumb a coborât la 2,2 milioane hectare, în condiţiile în care şi zootehnia, mijloacele de valorificare s-au redus drastic", a spus Tabără, adăugând că această plantă va fi una câştigătoare, care deschide calea spre utilizări industriale.

În schimb, ministrul Agriculturii a declarat că seceta din ultima perioadă a determinat probleme în ceea ce priveşte semănatul, dar că nu este încă un pericol.

"Sunt semne de îngrijorare în ce priveşte această perioadă prelungită de secetă, dar ea are şi o parte benefică. Recoltările se fac în condiţii excepţionale. E prima oară când soiurile de vin depăşesc anumite limite care probabil că vor crea o anumită specificitate anului acesta, se recoltează porumb cu 14 la sută umiditate ceea ce înseamnă costuri mai reduse de uscare, producţii mai bune calitativ", a spus Tabără.

Tabără a spus că problemele pe care le creează seceta sunt legate mai mult de semănatul culturilor de toamnă.

"Sunt probleme cu semănatul culturilor de toamnă, dar nu este încă un pericol. Am avertizat ca rapiţa să nu fie semănată mai repede decât legat de mersul vremii. Degeaba ai semănat şi stă în pământ. Din cele 600.000 de hectare de rapiţă s-au semănat 112.000, orzul, orzoaica, nu au început, dar e important ca oamenii să pregătească terenul. În condiţii de secetă e important modul cum se lucrează. Deocamdată nu sunt probleme legate de secetă. Deocamdată", a spus el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici