Tăriceanu: Deficitul de cont curent nu e o tragedie, se va ajusta prin temperarea consumului

Deficitul de cont curent nu este o tragedie, deoarece o ţară emergentă precum România are nevoie de investiţii pentru modernizare, iar acest deficit se va "ajusta" în perioada următoare prin temperarea consumului, a declarat vineri premierul Tăriceanu, într-o dezbatere cu studenţii ASE.

17 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Deficitul de cont curent nu e o tragedie, se va ajusta prin temperarea consumului

Tăriceanu: Deficitul de cont curent nu e o tragedie, se va ajusta prin temperarea consumului (Imagine: Mediafax Foto)

"Nu cred că deficitul de cont curent este o tragedie sau o pacoste. Dimpotrivă pentru o ţară emergentă, cum e România, aş spune că este necesar, pentru că dincolo de satisfacerea consumului, reprezintă o formă evidentă prin care se realizează investiţii de care economia românească are mare nevoie", a spus Călin Popescu Tăriceanu.

Premierul a explicat că deficitul de cont curent a fost cauzat şi de faptul că România a avut dezechilibre importante între ofertă şi cerere, dar în perioada următoare se va produce "o ajustare naturală a deficitului de cont curent prin temperarea consumului".

"Nu trebuie să luptăm cu disperare împotriva deficitului de cont curent atât timp cât el este temperat", a conchis primul-ministru.

Deficitul de cont curent a avansat în primele nouă luni cu 14,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 12,704 miliarde euro, reluându-şi astfel ritmul accelerat de creştere, după ce în ianuarie-august a urcat cu doar 1,6%, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR).

Influenţa determinantă asupra soldului contului curent a avut-o în continuare deficitul balanţei comerciale, care a însumat 13,66 miliarde euro, mai mare cu 11,7% faţă de ianuarie-septembrie 2007. În primele nouă luni, dinamica exporturilor a devansat cu 2,4 puncte procentuale dinamica importurilor, arată BNR .

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici