Tăriceanu: Ford poate avea nevoie de garanţii pentru BEI, nu şi Renault

Ford poate avea nevoie de garanţii de stat pentru împrumuturi ale Băncii Europene pentru Investiţii (BEI) şi este posibil ca Renault să primească finanţare BEI fără susţinerea statului, Guvernul având deja prime discuţii cu cele două companii şi banca europeană, a declarat premierul Tăriceanu.

28 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Ford poate avea nevoie de garanţii pentru BEI, nu şi Renault

Tăriceanu: Ford poate avea nevoie de garanţii pentru BEI, nu şi Renault (Imagine: Mediafax Foto)

"Discuţiile din ultima perioadă au plecat de la o anumită constatare, o consecinţă firească a crizei economice mondiale, că unii constructori de automobile au dificultăţi în continuarea finanţării unor proiecte de investiţii. Am avut întâlniri cu ei şi cu Banca Europeană de Investiţii. Există o disponibilitate a BEI pentru a finanţa aceste proiecte, la care pentru unele dintre ele va fi poate nevoie de o garanţie de stat. În speţă, este probabil cazul firmei Ford, nu cred că va fi nevoie pentru Renault", a spus Tăriceanu, într-o conferinţă de presă susţinută, joi, la Palatul Victoria.

El a arătat că a discutat şi joi dimineaţa cu reprezentanţii Renault şi că, probabil, BEI va continua să finanţeze proiectele constructorului francez fără garanţii de stat.

"Pentru Ford însă am avut aceste discuţii şi cred că ar fi foarte util ca viitorul Guvern să sprijine investiţiile în general şi aceste investiţii care sunt deja pe ţeavă", a arătat Tăriceanu.

Ford şi Renault au cerut sprijin din partea statului român, sub forma unor garanţii de stat pentru finanţări BEI de 400 de milioane de euro, respectiv 100 de milioane de euro, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse guvernamentale, la finele săptămânii trecute.

Secretarul de stat în Ministerul Economiei şi Finanţelor Eugen Teodorovici a declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, că Guvernul va discuta cu reprezentanţii BEI şi ai Comisiei Europene (CE) despre solicitările Renault şi Ford privind acordarea unor garanţii de stat la credite BEI de 500 de milioane de euro, iar o decizie ar putea fi adoptată în primul trimestru din 2009.

El a afirmat că discuţiile dintre Executiv şi cei doi constructori auto sunt într-un stadiu incipient.

Companiile auto sunt afectate, în această perioadă, de scăderea semnificativă a vânzărilor, din cauza crizei financiare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici