Tăriceanu: Reducerea TVA, o prostie electorală

Reducerea TVA la alimente de bază, propusă de Senat din motive electorale, nu va fi aplicată deoarece iniţiatorii trebuie să identifice sursa de compensare a veniturilor şi este greu de crezut că au curajul să propună creşterea altor taxe într-un an marcat de alegeri, a declarat premierul Tăriceanu.

2 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Reducerea TVA, o prostie electorală

Tăriceanu: Reducerea TVA, o prostie electorală

"Nu toate prostiile care se spun or să ajungă să se şi materializeze. Cu iniţiative de genul acesta m-am obişnuit, nu mă mai sperie. Slavă Domnului, în Parlament mai sunt oameni care au şi cunoştinţe în domeniu, şi responsabilitate pentru a înţelege efectele unei astfel de măsuri. Nu vom ajunge la reducerea TVA deoarece trebuie să fie identificată şi sursa de completare a veniturilor şi mă îndoiesc că vor avea curajul (n.r.- iniţiatorii legii) să vină cu propuneri de creşteri de taxe în an electoral", a spus Tăriceanu, la seminarul pe teme economice organizat, marţi, de Economist Conferences, divizie a grupului care editează publicaţia The Economist.

El a arătat că o diminuare a taxei pe valoarea adăugată nu va avea ca efect reducerea preţului la alimente pentru o lungă perioadă, lucru pe care "politicienii sadea" nu îl pot înţelege, şi a apreciat că "povestea cu reducerea TVA" este una pur electorală.

Senatorii au adoptat, în urmă cu aproximativ trei săptămâni, o iniţiativă legislativă care prevede reducerea la 5% a taxei pe valoarea adăugată la alimentele de bază - pâine, carne, lapte, ulei vegetal şi zahăr. Senatul a adoptat această iniţiativă legislativă în calitate de primă Cameră sesizată. Forul decizional în acest caz este Camera Deputaţilor.

Potrivit iniţiatorilor proiectului legislativ, fondurile necesare pentru a acoperi această reducere ar urma să fie obţinute prin creşterea la 50% a nivelului accizelor pentru iahturi, alte nave şi ambarcaţiuni cu sau fără motor pentru agrement, avioane şi elicoptere de uz privat şi pentru motoarele de peste 25 cp. destinate acestora.

De asemnea, compensarea reducerii TVA la alimentele de bază se va face şi prin creşterea accizelor la ţigarete, tutun de fumat destinat rulării în ţigarete, confecţii din blănuri naturale, articole din cristal, bijuterii din aur, produse de parfumerie, arme şi arme de vânătoare, altele decât de uz militar.

Iniţiativa legislativă a fost avizată favorabil de Comisia pentru buget-finanţe, reprezentantul Guvernului, secretarul de stat în Ministerul Economiei şi Finanţelor Cătălin Doica, prezent la dezbateri, pronunţându-se, însă, împotriva adoptării actului normativ.

Secretarul de stat a arătat că impactul bugetar al unei astfel de măsuri ar fi insuportabil pentru bugetul de stat, "cel puţin în acest moment", respectiv 200 milioane de lei

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a anunţat atunci că Ministerul Economiei şi Finanţelor va contesta la Curtea Constituţională iniţiativa adoptată de Senat pentru reducerea la 5% a taxei pe valoarea adăugată la alimentele de bază, dacă proiectul va fi promulgat, deoarece decizia ar diminua veniturilor bugetare, nu însă şi preţurile la alimente.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici