Tăriceanu: UE consideră că singura pârghie eficientă pentru reducerea poluării este cea fiscală

Uniunea Europeană consideră că singura pârghie eficientă pentru reducerea poluării este cea fiscală, iar Guvernul trebuie să stabilească în acest sens anumite taxe, în coordonare cu Comisia Europeană, ţinând cont şi de condiţiile sociale din ţară, a declarat premierul Călin Popescu Tăriceanu.

18 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: UE consideră că singura pârghie eficientă pentru reducerea poluării este cea fiscală

Tăriceanu: UE consideră că singura pârghie eficientă pentru reducerea poluării este cea fiscală (Imagine: Mediafax Foto)

"Taxele nu sunt plăcute, dar la nivelul Uniunii Europene se consideră că singura pârghie eficientă de atingere a acestor obiective de diminuare a poluării este pârghia fiscală. Nu există alt instrument eficient. Desigur că trebuie să ţinem cont de condiţiile economice din România, de condiţiile sociale, fără îndoială că trebuie să stabilim anumite taxe şi acest lucru este făcut în coordonare cu Comisia Europeană", a spus Tăriceanu în discursul susţinut, miercuri, la Conferinţa Asociaţiei Oraşelor din România.

El a arătat că aceasta nu este doar o problemă naţională, ci o politică europeană la care România s-a angajat prin semnarea Tratatului de aderare la UE.

Surse guvernamentale au declarat agenţiei MEDIAFAX că Executivul a transmis, miercuri, Comisiei Europene ultimele modificări propuse la taxa auto, prin care criteriul de calcul al taxei în funcţie de emisiile de dioxid de carbon este introdus şi pentru maşinile Euro 3, nu doar pentru autovehicule Euro 4, cum a fost propus iniţial.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, la sfârşitul lunii februarie, că noua formulă de calcul a taxei auto va fi aprobată după ce Guvernul va primi un răspuns din partea Comisiei Europene la propunerea trimisă, din care să rezulte că aceasta este compatibilă cu normele UE.

El a evitat atunci să avanseze un termen până la care să fie adoptată taxa de poluare auto, precizând doar că speră ca aceasta să fie aprobată "repede".

Preşedintele Traian Băsescu i-a trimis, marţi, o scrisoare premierului Tăriceanu, în care îi cere să anuleze prin ordonanţă de urgenţă taxa auto, acuzându-l pe şeful Guvernului că prin aplicarea unor astfel de măsuri îi desconsideră pe români.

Băsescu precizează că este obligat să îi atragă atenţia că, în conformitate cu articolul 90 din Tratatul de instituire a Comunităţii Europene, între statele membre "sunt interzise taxele vamale la import şi la export sau taxele cu efect similar, în cazul de faţă, taxa de primă înmatriculare a autoturismelor şi autovehiculelor".

În replică, Tăriceanu a afirmat că Băsescu este în căutare de voturi ieftine şi nu a înţeles importanţa taxei auto, arătând că îi va solicita şefului statului să nu îi mai trimită scrisori, pe care oricum le vede la televizor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici