Tarifele de roaming vor fi reduse de la 1 iulie

Mesajele scrise, apelurile şi folosirea Internetului de pe telefonul mobil din străinătate vor costa mai puţin de la 1 iulie, toate aceste măsuri urmând să reducă, potrivit Comisiei Europene, tarifele pentru consumatori cu 60 % şi să crească gradul de utilizare a telefoniei mobile.

14 afișări
Imaginea articolului Tarifele de roaming vor fi reduse de la 1 iulie

Tarifele de roaming vor fi reduse de la 1 iulie

Potrivit CE, de la 1 iulie, în UE, un mesaj scris trimis din străinătate va costa cel mult 0,11 euro, aproximativ de trei ori mai puţin decât media precedentă de la nivelul Uniunii care era de 0,28 euro fără TVA.

Preţul unui apel efectuat în roaming într-o altă ţară UE nu va depăşi, după 1 iulie, 0,43 euro pe minut, iar preţul unui apel primit în roaming nu trebuie să depăşească 0,19 euro pe minut. Tarifele acestea vor scădea progresiv până la 0,39 euro şi 0,15 euro la 1 iulie 2010 şi până la 0,35 euro şi 0,11 euro la 1 iulie 2011. În toate aceste cazuri va fi vorba despre preţuri pe minut, fără TVA.

De asemenea, potrivit reglementărilor care vor intra în vigoare de la 1 iulie, apelurile efectuate în roaming vor fi facturate la secundă, după primele 30 de secunde, şi nu la minut, în timp ce apelurile primite în roaming vor fi facturate la secundă începând cu prima secundă.

Persoanele aflate în străinătate vor putea de asemenea să navigheze pe Internet, să descarce filme sau să expedieze imagini utilizând telefonul mobil în străinătate fără teama de a suferi de "şocurile facturii", anunţă Comisia, adăugând că acest lucru va fi posibil deoarece a fost stabilit un plafon pentru preţurile en gros de 1euro pe megabyte descărcat. Media actuală a preţurilor en gros este de 1,68 euro pe megabyte, cu tarife foarte ridicate în Irlanda (6,82 euro), Grecia (5,30 euro) şi Estonia (5,10 euro).

Plafonul pentru preţurile en gros de descărcare va scădea în următorii doi ani: la 0,80 euro în 2010 şi la 0,50 euro în 2011.

Noile reglementări vor proteja consumatorii şi prin introducerea unui mecanism de întrerupere atunci când factura ajunge la 50 euro, consumatorul putând opta pentru o altă limită superioară. Acest mecanism de întrerupere va trebui pus în practică de operatori până în martie 2010.

Introducerea principiului facturării la secundă după primele 30 de secunde pentru apelurile efectuate în roaming şi începând cu prima secundă pentru apelurile primite în roaming va fi de asemenea importantă, susţine CE, arătând că, până la adoptarea acestei măsuri, consumatorii plăteau cu până la 24% mai mult faţă de timpul real utilizat pentru efectuarea sau primirea de apeluri.

Conform aşteptărilor, toate aceste măsuri vor reduce tarifele în roaming pentru consumatorii europeni cu încă 60% şi vor creşte gradul de utilizare a telefoniei mobile. Primele reglementări UE privind apelurile în roaming au fost adoptate în 2007 şi au vizat reducerea costului pentru apelurile de voce efectuate în roaming cu 70%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici