Ţările care contestă o taxă UE pe emisiile avioanelor ameninţă cu declanşarea un război comercial

Un grup de state care se opun unei taxe UE pe emisiile de dioxid de carbon aplicată companiilor aeriene ameninţă că vor declanşa un război comercial prin impunerea unor noi taxe operatorilor din Uniunea Europeană, relatează Financial Times.

434 afișări
Imaginea articolului Ţările care contestă o taxă UE pe emisiile avioanelor ameninţă cu declanşarea un război comercial

Ţările care contestă o taxă UE pe emisiile avioanelor ameninţă cu declanşarea un război comercial (Imagine: Shutterstock)

Reprezentanţi din 26 de state care contestă această taxă urmează să se întâlnească săptămâna viitoare pentru a discuta măsurile de reacţie, iar cei ai Statelor Unite, Indiei şi Chinei sunt aşteptaţi să joace un rol activ.

Potrivit unui document pregătit pentru reuniune, grupul va analiza 11 măsuri de reacţie împotriva deciziei UE de a include toţi marii operatori aerieni în sistemul de tranzacţionare a certificatelor pentru emisii de dioxid de carbon.

Măsurile propuse includ redeschiderea tratatelor comerciale din alte sectoare decât cel aviatic, pentru a pune presiune pe industriile UE şi impunerea unor noi taxe companiilor aeriene europene care efectuează zboruri în afara Uniunii.

Alte măsuri prevăd suspendarea negocierilor curente şi viitoare legate de solicitările companiilor europene pentru curse pe noi rute sau aeroporturi şi posibila aprobare a unor reglementări care să interzică operatorilor să respecte legislaţia UE.

China a cerut deja operatorilor proprii să ignore legea UE care a intrat în vigoare la 1 ianuarie, iar congresmenii americani vor să aprobe o măsură similară.

Totuşi, nicio ţară nu a luat încă o măsură atât de drastică.

Comisarul european pentru probleme climatice, Connie Hedegaard, a declarat că, în loc să încerce să deturneze singura iniţiativă de reducere a emisiilor de carbon ale avioanelor, ţările care vor participa la întâlnirea de la Moscova ar trebui să facă sugestii concrete pentru o soluţie globală mai bună.

Până la intrarea în vigoare a unui astfel de acord global, Hedegaard a spus că legislaţia UE va fi aplicată în continuare tuturor avioanelor care zboară dinspre şi către Uniune.

Un număr de 26 de ţări, între care SUA, China, Rusia, India, Brazilia şi Japonia, au semnat în noiembrie anul trecut o declaraţie prin care contestă legea UE, la o reuniune a Organizaţiei Internaţionale pentru Aviaţie Civilă, agenţia ONU care stabileşte standardele în transporturile aeriene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici