Ţările industrializate suferă de "un blestem" al datoriilor

Ţările industrializate suferă de "un blestem" al datoriilor, iar unele dintre state, precum Japonia, ar putea avea nevoie de 74 de ani pentru a reduce gradul de îndatorare la un nivel rezonabil, potrivit unui studiu publicat miercuri de Institutul pentru Managementul Dezvoltării (IMD) din Elveţia.

62 afișări
Imaginea articolului Ţările industrializate suferă de "un blestem" al datoriilor

Ţările industrializate suferă de "un blestem" al datoriilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Deficitele bugetare ating în prezent niveluri maxime şi anticipăm că îndatorarea medie a statelor din G20 va urca de la 76% din PIB în 2007 la 106% din PIB în 2010", a avertizat profesorul Stephane Garelli, director al centrului mondial al competitivităţii, al IMD.

În studiu se arată că timpul necesar reducerii îndatorării la nivelul acceptabil de 60% din PIB, potrivit criteriilor de la Maastricht în vigoare în zona euro, diferă de la ţară la ţară.

Astfel Japonia va avea nevoie de 74 de ani, Italia de 50, Portugalia de 27, iar Belgia de 25 de ani.

Statele Unite vor atinge acest obiectiv în 2033, Islanda în 2032, Grecia în 2031, iar Franţa în 2029.

Statele îndatorate puternic nu se află totuşi în aceeaşi situaţie.

"Japonia, Italia şi Belgia au datorii mari, dar principalii creditori sunt instituţii naţionale", a precizat Garelli.

În schimb, Grecia şi Portugalia sunt datoare în mare parte unor bănci străine, care deţin 106 miliarde de euro din datoria statului elen şi 44 miliarde euro din a celei portugheze.

Cele două ţări, ca şi Spania, se află într-o criză a datoriilor şi suferă şi de "problema credibilităţii, în privinţa capacităţii de respectare a obligaţiilor financiare".

"Contează nu doar mărimea datoriei publice, în termeni absoluţi, ci şi timpul necesar achitării", a explicat profesorul care consideră că ţările puternic îndatorate riscă o scădere semnificativă a competitivităţii.

Pe 10 mai, liderii din Uniunea Europeană au aprobat, împreună cu FMI, un plan de sprijinire a statelor cu probleme financiare din zona euro, în valoare de 750 de miliarde de euro, pentru a calma temerile privind riscul extinderii crizei datoriilor din Grecia în Spania şi Portugalia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici