Taxa de poluare pentru un Logan nou, între 363 euro şi 774 de euro

Valoarea minimă a taxei de poluare pe care o va plăti la prima înmatriculare posesorul unui Logan nou, începând cu 1 ianuarie 2010, va fi de 363 de euro, în timp ce pentru versiunea cu cea mai mare capacitate cilindrică şi cel mai înalt grad de poluare se va achita suma de 774 de euro.

2359 afișări
Imaginea articolului Taxa de poluare pentru un Logan nou, între 363 euro şi 774 de euro

Taxa de poluare pentru un Logan nou, între 363 euro şi 774 de euro (Imagine: Adrian Mitrea)

De la 1 ianuarie 2010, proprietarii maşinilor care au motorizări conforme cu normele de poluare Euro 4 vor plăti şi ei taxa de primă înmatriculare, nivelul acesteia fiind stabilit în funcţie de capacitatea cilindrică şi emisiile CO2 ale modelului.

Astfel, pentru un model Dacia Logan nou pe benzină cu o capacitate cilindrică de 1.149 centimetri cubi (cmc) şi emisii CO2 (dioxid de carbon) de 139 de grame per kilometru taxa este de 363 de euro, în timp ce pentru versiunea cu cele mai mari motorizări şi emisii de noxe, de 1.558 cmc şi 172 g/CO2, taxa va fi de 774 euro, conform calculatorului postat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

Pentru modelul Kia Cee'd, cea mai vândută maşină de import în acest an, conform topului Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA), taxa va fi cuprinsă între 432 de euro şi 1.200 de euro.

Proprietarul unui Renault Clio nou, al doilea model în clasamentul importurilor, care are motor de 1.149 cmc şi emisii de 139 de g/CO2, va achita sum de 363 de euro.

În cazul variantelor medii de motorizare a modelelor Ford Focus şi Skoda Octavia, următoarele clasate în topul APIA, se va plăti o taxă de 488 euro, respectiv 726 euro.

Legislaţia în domeniu prevede ca în funcţie de vechimea autovehiculului, acesta să beneficieze de un anumit procent reducere din taxa de poluare, maşinile noi făcând excepţie de la acestă dispoziţie.

Reprezentanţii industriei auto din România susţin că aplicarea taxei ar putea avea un impact minim asupra pieţei de profil.

"În condiţiile în care programul de înnoire a parcului auto permite utilzarea a trei tichete de casare pentru achiziţionarea unei maşini noi, este posibil ca efectul eliminării acestei suspendări să nu fie unul important", a declarat pentru MEDIAFAX secretarul general al APIA, Marius Tudor.

Comisia Europeană a transmis României, în iunie, o scrisoare de somare în cazul taxei auto, prima etapă a procedurii de încălcare a dreptului comunitar, cerând modificarea legislaţiei în domeniu pe considerentul că sistemul actual creează o discriminare şi protejează industria internă de autovehicule noi.

Guvernul a decis, în luna aprilie 2008, introducerea taxei de poluare auto, calculată în funcţie de datele tehnice ale fiecărei maşini în parte, pe baza capacităţii cilindrice şi emisiilor de dioxid de carbon.

Pe fondul creşterii numărului de maşini second-hand importate, Guvernul a decis, în luna decembrie, prin ordonanţă de urgenţă, ca taxa de poluare auto percepută la achiziţia maşinilor noi să fie suspendată începând cu 15 decembrie 2008, până la sfârşitul lunii decembrie 2009, pentru vehiculele Euro 4 cu motorizări de până la 2.000 centimetri cubi înmatriculate pentru prima dată în România şi în Uniunea Europeană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici