Taxarea în turism va fi principala provocare pentru operatori în 2017

Conducerea Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR) consideră că principala provocare pentru „industria ospitalităţii” va fi reprezentată, în 2017, de sistemul de taxare, FIHR fiind singura asociaţie patronală care nu a susţinut adoptarea legii impozitului specific în forma adoptată.

402 afișări
Imaginea articolului Taxarea în turism va fi principala provocare pentru operatori în 2017

„Am considerat că prin forma actuală nu se ating obiectivele legii, şi anume simplificarea şi reducerea controlului organismelor de stat, susţinerea jucătorilor mici şi mijlocii din industrie, creşterea încasărilor la bugetul de stat, dar mai ales se elimină orice formă de stimulare a celor care investesc în turismul românesc, în special în hoteluri”, a declarat joi Călin Ile, preşedintele FHIR, la încheierea conferinţei anuale a federaţiei patronale.

„Cei mai mulţi operatori sunt firme mici, 90% sunt IMM-uri, deci vor fi tratate fiscal ca IMM-uri, astfel că impozitul specific nu-i va atinge; în acelaşi timp, marii jucători nu-şi pot aduce aportul investiţional de care avem atâta nevoie, pentru că acest aport nu se scade din taxare. În opinia noastră, investiţiile în turism ar trebui stimulate prin mai multe metode, cum ar fi acordarea unor ajutoare de stat, reducerea unor taxe locale, acordarea de facilităţi în primii doi-trei ani de funcţionare a unităţii hoteliere şi/sau un regim fiscal mai relaxat pentru angajaţi”, a spus liderul FIHR. Călin Ile a precizat însă că va continua să lucreze împreună cu autorităţile, urmând „modelul de succes al unor proiecte comune precum implementarea taxei de promovare prevăzută de Codul Fiscal sau creşterea bugetului promovarea turistică a României”.

Conducerea FIHR a mai anunţat că îşi va continua proiectele începute, cu un accent special pe dezvoltarea programelor de tip CSR (responsabilitate socială). De exemplu, va fi continuat parteneriatul cu Apa Nova Bucureşti, pentru a demonstra că Bucureştiul este cu adevărat o capitală europeană care oferă servicii de calitate la preţuri corecte şi promovează practicile ecologice.

Concret, „împreună cu Apa Nova, dorim să promovăm consumul de apă din reţea, de la robinet, în unităţile hoteliere, pentru a arăta că Bucureştiul are o apă de calitate, conform testelor efectuate, şi pentru a repara imaginea Capitalei pe acest subiect”. În trecut, se spunea că apa de la robinet nu ar fi potabilă, lucru care a afectat imaginea Bucureştiului, implicit şi a hotelurilor de aici. Acum, când apa din reţea este de o incontestabilă calitate, Bucureştiul poate profita – inclusiv în plan turistic – în raport cu alte capitale europene.

Pe parcursul anului trecut, activitatea FIHR a fost concentrată pe câteva direcţii de dezvoltare, cum ar fi susţinerea intereselor de grup ale industriei hoteliere, dezvoltarea sistemului educaţional şi de formare a forţei de muncă în turism, susţinerea unui climat de etică şi fair-play în industria ospitalităţii, ca şi internaţionalizarea, deschiderea spre organismele internaţionale din turism”.

Înfiinţată în luna martie 1990 sub numele de Asociaţia Hotelierilor din România (AHR), Federaţia Industriei Hoteliere din România şi-a preluat actuala denumire în martie 1996. FHIR este o asociaţie profesional-patronală nonprofit reprezentativă pentru industria ospitalităţii din România. La începutul lui 2017, FIHR reuneşte un număr de 108 hoteluri, cu un total de 11.245 de camere.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici