Tehnologie nazistă, apartheid şi imami iranieni, din ingredientele celei mai mari investiţii străine din SUA

Tehnologie dezvoltată de nazişti pentru a alimenta tancurile armatei, experienţă din timpul apartheidului din Africa de Sud şi o contribuţie mică a imamilor iranieni, toate acestea sunt ingredientele uneia dintre cele mai importante şi improbabile poveşti de afaceri americane a ultimului deceniu.

862 afișări
Imaginea articolului Tehnologie nazistă, apartheid şi imami iranieni, din ingredientele celei mai mari investiţii străine din SUA

Tehnologie nazistă, apartheid şi imami iranieni, din ingredientele celei mai mari investiţii străine din SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Este vorba despre compania-gigant sud-africană Sasol care s-a angajat în SUA la ceea ce pare a fi cea mai mare investiţie făcută de o companie străină din istoria americană, scrie The Wall Street Journal (WSJ).

Sasol construieşte un complex energetic de aproximativ 1.220 de hectare în apropierea lacului Charles din Louisiana cu investiţii estimate la circa 21 de miliarde de dolari. Preţul mic al gazelor naturale americane dar şi infrastructura ideală pentru industria petrochimică din zona Golfului Mexic par a fi principalele elemente care au atras această investiţie.

Compania din Johannesburg intenţionează să folosească în SUA procesul de cracare a gazului în derivate şi etilenă, o substanţă chimică primară utilizată la producerea plasticului şi a ambalajelor alimentare. Cu ajutorul tehnologiei Fischer–Tropsch dezvoltată în 1925 de doi germani, care presupune transformarea gazului natural în combustibili lichizi, Sasol pregăteşte debutul comercial al GTL (gas to liquids) în SUA iar statul Louisiana, nerăbdător ca Sasol să finalizeze mai repede proiectul, este pregătit să intervină cu subvenţii de două miliarde de dolari. Sasol şi Royal Dutch Sell sunt singurele companii care dispun de facilităţile necesare şi tehnologia comercială care permite o astfel de conversie.

Citeşte mai multe despre uriaşa investiţie a Sasol în SUA pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici